Понедељак, 25. јун 2012.

У Народној скупштини одржан семинар „Јачање законодавних и контролних капацитета Народне скупштине Републике Србије“

У оквиру сарадње Народне скупштине и Вестминстерске фондације за демократију, уз подршку Комитета правника за људска права (YUCOM), а у оквиру реализације програма „Јачање законодавних и контролих капацитета Народне скупштине“, данас је одржан семинар о аспектима људских права и владавине права у законодавном процесу, намењен запосленима у Сектору за законодавство Службе Народне скупштине.


У уводном излагању помоћник генералног секретара Народне скупштине и руководилац Сектора за законодавство Мирјана Радаковић нагласила је да се Уставом гарантују и као таква непосредно примењују, људска и мањинска права зајемчена општеприхваћеним правилима међународног права, потврђеним међународним уговорима и законом. У Народној скупштини почев од овог сазива, Пословником је предвиђен посебан Одбор у чијем делокругу је остваривање и заштита људских права и слобода, а то је Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова, као и Одбор за права детета. Она је даље истакла да Народна скупштина и њена радна тела свакодневно добијају низ представки и предлога од стране различитих удружења, група грађана и појединаца и да се одговори на те представке припремају у надлежним одборима или у Кабинету председника Народне скупштине. У Народној скупштини ратификоване су бројне међународне конвенције и уговори, чиме су права и обавезе, регулисане овим уговорима, постале саставни део нашег законодавства.
Независни консултант Nuala Quinn представила је учесницима семинара Упутство за усклађивање прописа са међународним стандардима у области људских права и владавине права, које је припремио YUCOM, у оквиру програма Вестминстерске фондације за демократију „Јачање законодавних и надзорних капацитета Народне скупштине Републике Србије“. Она је рекла да је циљ Упутства, које је намењено запосленима у Служби Народне скупштине, да омогући унапређење вештина за израду прописа у области заштите људских и мањинских права.
Доцент Правног факултета у Београду Ивана Крстић, представила је Приручник о заштити права миграната у Републици Србији који је намењен државним службеницима и службеницима у локалним самоуправама. Она је говорила о међународним стандардима у области управљања миграцијама, и поменула најважније међународне инструменте којима се штите људска права, као што је Универзална декларација о људским правима. Oна је нагласила важност спровођења надзора над имплементацијом преузетих обавеза од стране комитета Уједињених нација.
У другом делу семинара, вођена је дискусија о Предлогу закона о управљању миграцијама, који је Влада почетком ове године упутила у скупштинску процедуру. Учесници семинара анализирали су одредбе Предлога закона, изнели коментаре о његоворј структур и садржају, дали предлоге о употреби јединствене терминологије и о начину примењивања формуле из области стандарда заштите људских и мањинских права. Током дискусије, запослени су изнели сугестије којима би се предложено законско решење могло побољшати.
У дискусији су поред, запослених у Служби Народне скупштине, којима је семинар и намењен, учествовали представници Вестминстерске фоиндације за демократију, YUCOM-a, као и представници Комесеријата за избеглице Републике Србије и Међународне организације за миграције.



Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1