5. јун 2019. Чланови Комитета за једнакост и недискриминацију ПССЕ на састанку у Београду

5. јун 2019. Чланови Комитета за једнакост и недискриминацију ПССЕ на састанку у Београду

Среда, 5. јун 2019.

У Београду одржан састанак Комитета за једнакост и недискриминацију ПССЕ

Комитет за једнакост и недискриминацију Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ) одржао је данас у Београду састанак на коме су размењена мишљења са представницима државних институција у Србији о заштити једнакости, борби против дискриминације, насиља над женама и насиља у породици.


Састанак Комитета, којим је председавала народна посланица Елвира Ковач, отворила је председница Народне скупштине Маја Гојковић, након чега је члановима Комитета повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић представила улогу Повереника, приоритете у раду, као и запажања о стању једнакости и недискриминације у Србији.

Повереница за заштиту равноправности је истакла да је институција повереника централна институција у земљи за заштиту грађана од дискриминације. Јанковић је навела да је Повереник за заштиту равноправности пре три године иницирао формирање регионалног форума тела за равноправност који има за циљ континуирану борбу против дискриминације свих грађана региона. Јанковић је подсетила да је прошло 10 година од доношења Закона о борби против дискриминације, као и да се у институцији повереника посебна пажња посвећује борби против насиља над женама и насиља у породици, као и имплементацији Истанбулске конвенције. Јанковић је поручила да ће приоритети у раду у наредном периоду бити отклањање баријера које узрокују дискриминацију, борба против говора мржње, једнакост на тржишту рада, као и разбијање предрасуда и стереотипа у свим сферама живота.

Чланови Комитета за једнакост и недискриминацију истакли су Србију као једну од првих земаља која је ратификовала Истанбулску конвенцију и у наставку састанка разменили мишљења о проблему насиља над женама и напретку и изазовима са којима се Србија суочава по овом питању.

Чланица Комитета, народна посланица Дубравка Филиповски поручила је да је Србија једна од првих 10 земаља које су ратификовале Истанбулску конвенцију, где су свој допринос дале и чланице Женске парламентарне мреже. Она је представила законодавни оквир, као и статистичке податке о насиљу над женама у Србији и поручила да је потребно радити на константној превенцији и стварању културе ненасиља у друштву.

У размени мишљења са посланицима Комитета учествовала је и државна секретарка Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић, као и Тања Игњатовић из Аутономног женског центра. Поповић Ивковић је навела да Министарство унутрашњих послова са посебном пажњом приступа проблему насиља над женама. Она је истакла да су законска решења дала нов приступ у раду полиције, што омогућава да жртве остану у свом окружењу чиме су охрабрене да насиље пријаве. Она је поручила да закон омогућава и анонимну пријаву насиља, те ако жртве због страха исто не чине, то мора да уради околина. Поповић Ивковић је рекла да број кривичних пријава расте, што показује да проблем постаје видљив и поручила женама да су држава, друштво и целокупна јавност уз њих.

Тања Игњатовић из Аутономног женског центра упознала је чланове Комитета са регионалним пројектом који реализује 29 организација из шест земаља Западног Балкана, чији оквир за деловање представља Истанбулска конвенција. Она је представила извештај своје организације о примени конвенције у Србији и закључила да има још посла за успостављање политика за превенцију насиља над женама и насиља у породици.

Чланови Комитета за једнакост и недискриминацију ПССЕ наставили су рад расправом на тему жене, мир и безбедност – регионална перспектива, а чланови Поткомитета за права мањина сутра ће у Новом Саду разговарати са представницима институција АП Војводине и представницима савета националних мањина о правима и заштити мањина.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
субота, 26. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја