28. јануар 2016. Учешће члана делегације Народне скупштине у ПССЕ проф. др Жарка Обрадовића у дебати „Ситуација на Косову и улога Савета Европе" (©Council of Europe)

28. јануар 2016. Учешће члана делегације Народне скупштине у ПССЕ проф. др Жарка Обрадовића у дебати „Ситуација на Косову и улога Савета Европе" (©Council of Europe)

Четвртак, 28. јануар 2016.

Учешће члана делегације Народне скупштине у ПССЕ проф. др Жарка Обрадовића у дебати „Ситуација на Косову и улога Савета Европе"

Проф. др Жарко Обрадовић члан делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе учествовао је у дебати „Ситуација на Косову и улога Савета Европе", која је одржана у пленуму Парламентарне скупштине Савета Европе у Стразбуру.


Током свог обраћања, проф. др Жарко Обрадовић рекао је:

„Поштовани председавајући,
Поштоване колеге посланици

Желео бих да похвалим рад господина Кондеа на изради Резолуције „Стање на Косову и улога Савета Европе“. У питању је веома квалитетан, документ који се бави стандардима Савета Европе у области демократије људских права и владавине права и оцени да ли се и у којој мери ови стандарди примењују на Косову.

С обзиром да Србија не признаје такозвану независност Косова, као ни Организација Уједињених нација, нити велики број чланица Савета Европе, поздрављам приступ статусне неутралности који је господин Конде применио у изради Резолуције.

Резолуција констатује бројне негативне појаве и догађаје, на које Србија већ 17 година указује, а на које и до данас нису добијени одговори.

На Косову и после 17 година присуства међународних војних и цивилних структура Уједињених нација, присуства Мисије ЕУЛЕКС-а и постојања привремених институција још увек имамо:

- етнички мотивисано насиље према Србима и неалбанцима, укључујући повратнике, децу и ђаке (у 2015. години забележено је 79 нових инцидената);
- уништавање и скрнављење културног и црквеног наслеђа српског народа (у 2015. години било је 10 напада на црквене објекте Срба);
- немогућност повратка на Косово око 250.000 Срба и других неалбанаца који су протерани 1999. године. После 17 година на Косово се према подацима УНХЦР-а трајно вратило само 4.000 лица или 1,9%, јер нема безбедности, нити услова за нормалан живот;
- непроцесуирање случајева ратних злочина почињених против Срба, случајева нехуманог поступања и нелегалне трговине људским органима, што је констатовано и у Резолуцији Дика Мартија усвојеној у Савету Европе пре пет година;
- за преко 1.000 Срба и неалбанаца убијених од јуна 1999. године па на даље, укључујући децу, нико у протеклих 17 година није осуђен правоснажно судском пресудом;
- не решавање захтева о имовинским правима Срба, захтева о повраћају отете земље и др.

Подсећам на Резолуцију ове Скупштине од 22. јануара 2013. у којој је изражена забринутост због ситуације и безбедности српске заједнице уз позив да се ситуација промени и створе услови за повратак протераних лица. Нема доказа да се ситуација променила на боље. Такозване косовске власти су показале да не постоји политичка воља да се постојећи проблеми реше, да се кривци процесуирају и казне и да се унапреди положај Срба.

Пресуда суда ЕУЛЕКС-а изречена прошле недеље српском лидеру са Севера Косова Оливеру Ивановићу на девет година затвора за злочин из 1999. године, који није доказан и потврђен, је уствари порука како функционише правосуђе на Косову. Срби и неалбанци су криви за све што се десило у прошлости или се дешава сада, док одговорност Албанаца не постоји ни за шта.

Када се овим чињеницама додају и друге негативне ствари које се дешавају на Косову као што је постојање корупције, трговине дрогом и оружјем, прање новца, кријумчарење миграната и друго онда се добија потпуна слика ситуације на Косову.

Србија је посвећена миру, дијалогу, демократији, владавини права. У интересу будућности и са жељом да се унапреди стање на Косову, положај Срба и других неалбанаца Београд је и потписао споразум са Приштином у Бриселу. Нажалост витални елементи тог споразума као што је Споразум о оснивању Заједнице српских општина још увек нису спроведени.

Гласаћемо за предложену Резолуцију, јер она представља основ да коначно чујемо одговоре на напред постављена питања. Већ 17 година на Косову се дешава насиље и злочини према Србима, право се не поштује, правда не постоји.

Резолуција представља покушај да се ствари промене. Доста је било речи, потребна су дела.“Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
уторак, 22. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја