22. фебруар 2015. Учесници састанка

22. фебруар 2015. Учесници састанка

Среда, 25. фебруар 2015.

Учешће члана Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва на састанку одбора за запошљавање и социјална питања

Члан Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва др Александар Перановић учествовао је на састанку председника одбора за запошљавање и социјална питања парламената Европске уније, 22. и 23. фебруара 2015. године у Риги, Летонија.


Састанак је одржан у оквиру парламентарне димензије летонског председавања Саветом Европске уније, на коме земље кандидати учествују у статусу посматрача.
Поред председника и представника надлежних парламентарних одбора земаља чланица ЕУ, као и земаља кандидата, на састанку су учествовали и представници Европске комисије, Европског парламента, надлежних министарстава, експертских организација и НВО.
Састанак је отворила Инара Мурнице, председница Парламента Летоније, а председавала је Аија Барча, председница Одбора за социјална питања и запошљавање Парламента Летоније.
Теме састанка, у оквиру три сесије, биле су питање запошљавања, с акцентом на укључивање најугроженијих група на тржиште рада, могућности социјалног предузетништва и примена иницијативе Гаранција за младе.
У разговорима су наглашени главни приоритети Летоније за време њеног председавања Саветом Европске уније, а то су инклузивна Европа, са нагласком на одрживом тржишту рада, дугорочним решењима за смањење незапослености и условима рада за особе са инвалидитетом.
На сесији посвећеној првој години имплементације иницијативе Гаранција за младе, фонда за давање подршке младима до 25 година старости за проналажење посла, стажирање, обављање стручне праксе или дошколовавање у року од четири месеца од како се региструју на тржишту рада, учествовао је члан Одбора др Александар Перановић. Он је истакао да су слични проблеми у области запошљавања младих, као и у Европској унији, видљиви и у Србији, где је стопа активности и запослености ниска, а стопа незапослености висока 41,7 одсто. Ови индикатори су значајно лошији у поређењу са индикаторима за општу популацију (16 – 65 година) и лошији у популацији младих жена у односу на мушкарце. На ниску стопу активности младих утиче то што је део ове популације и даље на редовном школовању, а већина њих током школовања није активна на тржишту рада. Оно што посебно забрињава је чињеница да чак 20,5 одсто младих (15 – 24 године) нису ни запослени ни у процесу образовања или обуке. Национални акциони план запошљавања за 2015. годину у Републици Србији утврђује посебан пакет услуга за младе (15 – 30 година), који подразумева интензивнији рад саветника у Националној служби за запошљавање са младима. Осим тога, постоји и Програм стручне праксе, који је мера активне политике запошљавања, ради стицања знања и вештина за самостални рад у струци, а без заснивања радног односа, као и стицање услова за полагање приправничког, односно, стручног испита, код послодаваца у приватном сектору. Циљна група овог програма су млади незапослени, без радног искуства у струци, са најмање средњим нивоом образовања. Током трајања овог програма Национална служба за запошљавање исплаћује овим лицима одређену месечну новчану помоћ, као и уплату доприноса за случај повреде на раду и професионалне болести и финансира полагања стручног испита. Програм траје од 6 до 12 месеци. Посланик Перановић је истакао да Србији није доступан европски програм Гаранција за младе.
Присуство представника Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва била је такође и прилика за размену мишљења и искустава у области у којој Србија још нема разрађену законодавну регулативу, а то су социјално предузетништво и социјална предузећа, као и начин функционисања фонда Гаранција за младе.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
субота, 4. април
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја