5. септембар 2019. Потпредседница Народне скупштине Гордане Чомић на 29. Економском форуму у Пољској

5. септембар 2019. Потпредседница Народне скупштине Гордане Чомић на 29. Економском форуму у Пољској

Петак, 6. септембар 2019.

Учешће потпредседнице Народне скупштине Гордане Чомић на 29. Економском форуму у Пољској

Потпредседница Народне скупштине Републике Србије и чланица Одбора за европске интеграције Гордана Чомић учествовала је на конференцији 29. Економски форум, која је одржана 3–5. септембра 2019. године, у Крињици Здроју у Пољској.


Потпредседница Чомић говорила је на пленарној сесији Конференције, на тему „Историја куца на наша врата: Економија и политика“. Учесници панела били су: Дагмара Беитнере Ле Гала, потпредседница Парламента Летоније, Јержи Квиецински, министар инвестиција и економског развоја Републике Пољске и Борис Тарашчјук, заменик председника Одбора за спољне послове Високог савета Украјине.

Кључне теме пленарне сесије биле су: глобализација и развој науке, историјски контекст односа државе и религије у Централној и Источној Европи, економски односи и економски развој овог дела Европе.

Потпредседница Чомић је истакла да су у развоју европске идеје и европске интеграције кључне речи економски развој и политичка стабилност. Она је говорећи о могућностима решавања кризе европске идеје истакла да бирачи реагују на тешкоће и на кризу тако што се окрећу популизму и изолационизму. Насупрот овим тенденцијама би требало да стоји политичка елита која би требало да утиче на људе и њихов систем вредности. Историја 20. века показује да је конфликте могуће превазићи дијалогом и сарадњом у оквиру најуспешнијег наднационалног пројекта, Европске уније. Политика проширења ЕУ је најуспешнија политика Уније на којој се интеграција темељи, те би са процесом проширења требало наставити у будућности.

Учесници пленарне сесије су се сложили у оцени да се историјски контекст политичких и економских односа у Европи мора узети у обзир за креирање нових политика у овим областима у будућности.

Потпредседница Чомић је учествовала и на панелу посвећеном женама лидерима у контексту нове визије лидера за 21. век, на коме се водила дискусија о новој улози жена у друштву и могућностима за повећање броја жена на високим положајима у економији и политици.

Економски форум организује Институт за источне студије из Варшаве. На Форуму учествује преко 4.000 учесника, представника парламената, влада, привредних комора, институција ЕУ и представника академске заједнице, који на 140 панела дискутују о улози државе у економији, будућности Европске уније, новој улози ЕУ и даљим проширењима ЕУ, улози медија у светлу глобализације, кризи демократије, одрживом развоју и визији лидера за 21. век.



Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
субота, 4. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја