19. новембар 2018. Учешће народних посланица на међупарламентарном састанку на тему Европске културне баштине

19. новембар 2018. Учешће народних посланица на међупарламентарном састанку на тему Европске културне баштине

Понедељак, 19. новембар 2018.

Учешће народних посланица на међупарламентарном састанку на тему Европске културне баштине

Чланице Одбора за културу и информисање Драгана Костић и Снежана Пауновић учествују на међупарламентарном састанку на тему Европске културне баштине, који се одржава у организацији Одбора за културу и образовање Европског парламента, 19–20. новембра 2018. године.


Међупарламентарни састанак окупља чланове Европског парламента, чланове националних парламената држава чланица Европске уније и држава кандидата за чланство.

Учесници Конференције разговарају о три тематске области Европске културне баштине: Култура и идентитет, Заштита, очување и обнова културне баштине и Културна баштина и образовање.

Народна посланица Драгана Костић у свом обраћању је говорила о угрожености српске културне баштине и потирању српског идентитета на Косову и Метохији. Костић је навела да су током бурне историје српског народа културни споменици делили патње и страдања Срба и да су култура и идентитет били први на удару свих освајача на Балкану. Данас је преко 250.000 Срба протерано са својих вековних огњишта са Косова и Метохије, њихова имовина је отета и уништена, а на удару је и само постојање српске културе и идентитета, навела је Костић и додала да је, од доласка међународних војних и цивилних представника на Косово и Метохију, после 1999. године, срушено 150 српских цркава и манастира, преко 10.000 икона и црквено-уметничких предмета из ових светиња украдено, а да су рушена и гробља.

Сведоци смо прекрајања и фалсификовања историје, када се српске хришћанске средњовековне цркве и владари проглашавају албанским, указала је Драгана Костић. Она је закључила да је због тога, сама кандидатура такозване државе Косово за чланство у УНЕСКО бесмислена и безочна, јер како би хришћанске цркве непроцењиве вредности за српску и светску културну баштину могли да чувају и штите они који их деценијама руше и угрожавају.

Народна посланица Снежана Пауновић навела је да ће главни град српске северне покрајине Нови Сад, бити европска престоница културе 2021. године. С друге стране, оно што је за Србију болно је заштита српског културног наслеђа у јужној српској покрајини, Косову и Метохији. О угрожености овог наслеђа говоре чињенице и подаци које је потврдио УНЕСКО. Такође, рекла је да је потребно наћи починиоце насиља над српским споменицима културе као и уништеним гробљима у периоду после доласка међународних мировних снага, а посебно током 2004. године.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2