8. март 2019. Народне посланице и координаторке Женске парламентарне мреже Наташа Михаиловић Вацић и Стефана Миладиновић на седници Женског парламента Скупштине Црне Горе (фото: Скупштина Црне Горе)

8. март 2019. Народне посланице и координаторке Женске парламентарне мреже Наташа Михаиловић Вацић и Стефана Миладиновић на седници Женског парламента Скупштине Црне Горе (фото: Скупштина Црне Горе)

Петак, 8. март 2019.

Учешће народних посланица и координаторки Женске парламентарне мреже у раду седнице Женског парламента Скупштине Црне Горе

Народне посланице и координаторке Женске парламентарне мреже Наташа Михаиловић Вацић и Стефана Миладиновић, учествовале су у раду седнице Женског парламента Скупштине Црне Горе, посвећене остваривању права жена у земљама Западног Балкана, која је одржана 8. марта 2019. године у Подгорици.


У контексту недавно усвојене Резолуције о правима жена на Западном Балкану на Комитету за женска права и родну равноправност Европског парламента, политичарке земаља региона, парламентарке, представници државних институција и цивилног друштва разменили су искуства и мишљења о кључним изазовима у изградњи друштва једнаких могућности за жене и мушкарце и указали на могућности да заједно раде и учествују у решавању проблема са којима су суочене жене у регији Западног Балкана.

У запаженим излагањима о резултатима Женске парламентарне мреже и резултатима које постиже Република Србија на унапређивању родне равноправности, народне посланице Наташа Михаиловић Вацић и Стефана Миладиновић, послале су снажну поруку о важности још чвршћих савеза са женама региона и узајамне подршке, подстицања дијалога и очувања мира у региону, као и значају који Република Србија даје имплементацији циљева одрживог развоја.

Народна посланица Наташа Михаиловић Вацић навела је да је Србија према заступљености жена у политици и јавном животу у врху земаља Европе и да се у извештајима међународних организација наводи као добар пример напретка и унапређења родне равноправности.

„Увођењем Индекса родне равноправности пре три године, као једина земља ван ЕУ, Србија је не само прва у региону која прати динамику земаља ЕУ у тој области већ показује опредељеност ка европским вредностима и политичку спремност да и убудуће унапређује родну равноправност.

Више жена у политици доприноси трајном миру и стабилности и доноси не само нови квалитет у одлучивању и управљању већ води ка функционалнијем и бољем друштву. Кључни услов за било који развој су мир, демократија и дијалог", рекла је Михаиловић и позвала парламентарке на свеобухватни дијалог са колегама и кључним политичким актерима у циљу очувања мира, развоја демократије и унапређивања владавине права, питања без којих, како је навела, нема ни општег развоја ни родне равноправности.

Истакнуто је да су жене највећа група губитника развоја без мира, равноправности и консензуса о кључним питањима која се тичу боље будућности и просперитета свих нас појединачно и целог региона.

Народна посланица Стефана Миладиновић истакла је огроман значај и одлучност Републике Србије и Народне скупштине у имплементацији циљева одрживог развоја, кроз Владино тело за Одрживи развој и формирану скупштинску фокус групу.

Говорећи о раду Женске парламентарне мреже, Миладиновић је истакла да су постигнути значајни резултати упркос бројним изазовима у раду ЖПМ која опстаје у свом трећем скупштинском сазиву:

„Без обзира на нашу страначку припадност и идеолошка уверења, свесне значаја женског политичког активизма у решавању животних питања наших суграђана, избегавајући различитости, а проналазећи заједничке циљеве, успеле смо да, у протеклих шест година, избегнемо замке дневнополитичких препирања и постигнемо бројне договоре и резултате консензусом."

Народна посланица Миладиновић указала је и на то да су излагања парламентарки из целог региона на седници Женског парламента црногорске скупштине показала да су нам проблеми и изазови готово исти, без обзира на националну, верску или било коју другу припадност.

На седници је начелно прихваћен њен предлог да се настави са иницијативом окупљања жена парламентарки Југоисточне Европе, коју је покренула управо ЖПМ Народне скупштине Републике Србије са идејом да сваке године други национални парламент организује скуп и са којом се застало након две године.

Миладиновић се осврнула и на Резолуцију о правима жена на Западном Балкану, усвојену недавно на иницијативу европске посланице из Хрватске на Комитету за женска права и родну равноправност Европског парламента.

„Оцене рада које нам стижу од грађана и међународних организација, цивилног друштва, као и препоруке за даљи рад треба да буду подстицај за даље”, рекла је Миладиновић и истакла да охрабрује израда документа који скреће пажњу на положај жена на Балкану. Стефана Миладиновић је овом приликом предложила да свака од посланица у региону, у оквиру свог мандата, иницира разговор са колегиницама Европског парламента, како би још ближе биле упознате са проблемима, али и озбиљним резултатима које смо постигли у области родне равноправности, заштити жена и деце и спречавању свих облика дискриминације. „Радећи заједно са колегиницама из ЕП, документ би био још садржајнији, уз истицање резултата и бројних позитивних пракси“, закључила је народна посланица Стефана Миладиновић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
четвртак, 23. јануар

Цео календар догађаја