26. јун 2019. Чланицa Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Олена Папуга

26. јун 2019. Чланицa Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Олена Папуга

Среда, 26. јун 2019.

Учешће народне посланице Олене Папуге на семинару „Ангажовање парламената у области људских права - одређивање примера добре праксе и нових могућности за деловање“

Чланицa Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Олена Папуга учествује на семинару „Ангажовање парламената у области људских права - одређивање примера добре праксе и нових могућности за деловање“ који се одржава у Палати нација у Женеви, од 24. до 26. јуна 2019. године, у организацији Интерпарламентарне уније и Канцеларије Високог комесара за људска права Уједињених нација.


Семинар има за циљ да утврди, прикаже и унапреди праксу парламентарног ангажовања у области људских права, укаже на потребу укључивања парламента у рад механизама за заштиту људских права Уједињених нација, укључујући Универзални периодични преглед и уговорна тела УН. На семинару се такође разматрају начини на који парламенти могу промовисати спровођење Циљева одрживог развоја, а разговара се и о нацрту сета међународних начела која треба да пруже подршку раду одбора за људска права.

Олена Папуга је указала на најновије законодавне активности Народне скупштине у погледу унапређења људских права, а нарочито у погледу заштите права националних мањина и с тим у вези усвојене амандмане на Предлог закона о изменама и допунама Закона о заштити права и слобода националних мањина и Предлог закона о службеној употреби језика и писама, којима се обезбеђује право народних посланика који су припадници националних мањина да се у Народној скупштини обраћају на свом матерњем језику и писму. Такође је представила активности Женске парламентарне мреже у погледу увођења родно одговорног буџетирања у буџетски систем Републике Србије. Она је говорила и о укључивању народних посланика у састав државне делегације Републике Србије приликом представљања периодичних извештаја надлежном комитету УН о примени Конвенције о елиминисању свих облика дискриминације жена, као и активностима Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова у погледу разматрања препорука које је Србија добила у оквиру Универзалног периодичног прегледа.

На семинару је посебно истакнута потреба већег укључивања парламената у различите фазе процедура извештавања Савету за људска права УН и уговорним телима УН, као и унапређење сарадње између парламента и других националних актера за људска права, посебно извршне власти, националних институција за људска права и цивилног друштва.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
петак, 14. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја