26. новембар 2018. Народна посланица Маја Виденовић

26. новембар 2018. Народна посланица Маја Виденовић

Среда, 28. новембар 2018.

Учешће народне посланице Маје Виденовић на радионици о улози националних парламената у примени стандарда Европске конвенције о људским правима и праћењу извршавања пресуда Европског суда за људска права

На позив Парламентарне скупштине Савета Европе, заменица председника Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Маја Виденовић, учествовала је на радионици о улози националних парламената у примени стандарда Европске конвенције о људским правима и праћењу извршења пресуда Европског суда за људска права, која је одржана у Будимпешти 26. новембра 2018. године.


Радионица је организована са циљем унапређења свести посланика о значају Европске конвенције о људским правима и проблемима везаним за делотворно спровођење пресуда Европског суда за људска права.

Том приликом учесници су изнели искуства парламената у погледу законодавства и механизама којим се имплементирају стандарди Европске конвенције о људским правима и праћења извршења пресуда Европског суда за људска права.

Маја Виденовић је истакла значај заштите људских права и основних демократских тековина и посебно нагласила да је најважнији задатак посланика да људска права стално буду у фокусу њиховог рада. Такође је нагласила потребу јачања надзорне функције парламента, као и улоге независних државних институција. У погледу унапређења улоге парламената у примени стандарда Европске конвенције о људским правима истакла је потребу да се уз сваки предлог закона који уђе у скупштинску процедуру поднесе и изјава о усклађености са међународним конвенцијама о људским правима. Што се тиче пресуда Европског суда за људска права, постоји потреба за институционализованим механизмом у оквиру парламента како би посланици били благовремено упознати са судском праксом, као и да се уведе обавезно извештавање парламентарних одбора о донетим пресудама и њиховом извршењу.

Учесници радионице су се сагласили око основних праваца у погледу унапређења улоге парламената, чиме би се допринело остваривање људских права и слобода гарантованих Европском конвенцијом о људским правима.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1