17. април 2015. Учешће народне посланице Катарине Ракић на састанку Ad hoc Радне групе Парламентарне скупштине ПС ЈИЕ у Тирани

17. април 2015. Учешће народне посланице Катарине Ракић на састанку Ad hoc Радне групе Парламентарне скупштине ПС ЈИЕ у Тирани

Петак, 17. април 2015.

Учешће народне посланице Катарине Ракић на састанку Ad hoc Радне групе Парламентарне скупштине ПС ЈИЕ у Тирани

Чланица Ad hoc Радне групе Парламентарне скупштине ПС ЈИЕ Катарина Ракић учествовала је на другом састанку Ad hoc Радне групе Парламентарне скупштине ПС ЈИЕ који се, у оквиру албанског председавања, одржава 17. априла 2015. године, у Тирани.


На састанку Радне групе, посланици и национални координатори из 10 парламената држава учесница ПС ЈИЕ, осим Молдавије и Македоније, расправљали су о предлозима буџета и седишту секретаријата, у циљу финализације заједничког предлога за Пленарну седницу Парламентарне скупштине ПС ЈИЕ. Представници из Приштине су присуствовали састанку, без званичног изјашњавања о предлозима који су били на дневном реду.

Чланица Радне групе Катарина Ракић се захвалила на достављеним предлозима буџета албанском Председавању, који је подржан од Парламента Бугарске и Парламенту Турске, на њиховом предлогу. К.Ракић је истакла да се ради о различитим буџетским предлозима, али да је званичан став делегације Народне скупштине да је потребно тежити оптимизацији трошкова имајући у виду економску кризу са којима се скоро све државе региона суочавају. С тим у вези, наша делегација није подносила амандмане на предлоге буџета, јер је то питање уско везано са питањем седишта секретаријата, о коме је потребно прво расправљати. К. Ракић је истакла да је важно да усагласимо један предлог буџета који је прихватљив за све делегације и који ћемо проследити на усвајање председницима парламената на Пленарној седници, 22. и 23. маја 2015. године, у Тирани. Овај предлог је подржан од великог броја делегација које су заједнички закључиле да је потребно припремити један буџетски предлог, којим би се смањили трошкови.

У другом делу састанка Ad hoc Радне групе, делегације су се изјашњавале о седишту секретаријата Парламентарне скупштине ПС ЈИЕ. К.Ракић је представила званичан став делегације Народне скупштине, истичући да је ово питање важно политичко питање око кога је потребно да постигнемо консензус. Истакла је да од две примљене кандидатуре за седиште секретаријата Парламентарне скупштине ПС ЈИЕ, поднете од стране парламената Бугарске и Турске, да седиште буде у Софији, односно у Истанбулу, изражава подршку турској кандидатури.

У прилог турског предлога да седиште секретаријата буде у Истанбулу изјаснило се седам делегација, и то парламената Албаније, Босне и Херцеговине, Словеније, Србије, Хрватске, Црне Горе и Турске. Подршку бугарском предлогу за седиште секретаријата истакла су два парламента Бугарске и Грчке. Парламент Румуније је предложио да се задржи ротирајући секретаријат, уз подршку мреже националних координатора, а без успостављања интернационалног секретаријата.

Имајући у виду да није било консензуса о ова два питања, договорено је да се до 10. маја, делегације парламената Бугарске, Турске и Грчке и Румуније, након остварених билатералних контаката, званично изјасне и информишу остале делегације о постигнутом договору о предлогу буџета и седишту секретаријата.

У току сутрашњег дана, биће одржан састанак Сталног одбора, на коме ће се расправљати о дневном реду Пленарне седнице Парламентарне скупштине ПС ЈИЕ.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
петак, 14. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја