11. јул 2016. Делегација Одбора за европске интеграције на састанку председавајућих КОСАК

11. јул 2016. Делегација Одбора за европске интеграције на састанку председавајућих КОСАК

Понедељак, 11. јул 2016.

Учешће делегације Одбора за европске интеграције на састанку председавајућих КОСАК

Састанак председавајућих парламентарних одбора за европске послове парламената Европске уније – КОСАК одржава се 10. и 11. јула 2016. године, у Братислави, у оквиру парламентарне димензије словачког председавања Саветом Европске уније.


На састанку учествују представници 28 земаља чланица Европске уније, Европског парламента, као и земаља кандидата за чланство у Европској унији. Поред тога, као гости, учествују и представници Европске комисије, Европског савета, Норвешке и Швајцарске. У делегацији Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије су Мариника Тепић, председница Одбора и Весна Марковић, чланица Одбора.

На састанку се расправљало о социјалној димензији ЕУ и кохезионој политици, а представљени су и приоритети словачког председавања. Утврђен је и предлог дневног реда за 56. Конференцију КОСАК, која ће бити одржана у новембру ове године у Братислави.

Председница Одбора за европске интеграције Мариника Тепић је у свом обраћању истакла снажно опредељење Србије за чланство у Европској унији, посвећеност реформским процесима и усаглашавању законодавства са правом ЕУ, као и допринос који Србија даје доступним иницијативама, политикама и мисијама Европске уније и у овој фази.

Такође је подсетила присутне да процес придруживања и чланство у ЕУ представља стратешко опредељење и главни спољнополитички приоритет свих земаља региона, и да је веома важна стална подршка и подстрек европској перспективи, који стиже од Европске комисије, Европског парламента, али пре свега, од држава чланица: „Прошлонедељни самит у Паризу је то још једном потврдио. Интеграција овог дела Европе доприноси миру и безбедности, али и просперитету, а принцип солидарности је кључан у развоју политике проширења, уз посвећеност држава кандидата реформама у свим областима“, закључила је Тепић и изразила задовољство што постоји воља свих чланица да се настави са отварањем припремљених преговарачких поглавља.

На крају је додала да смо са пажњом пратили напоре које све земље и институције Уније улажу на успостављању боље контроле и управљања мигрантском и избегличком кризом, преузимајући део одговорности, укључујући и привремени смештај једног броја миграната, и нагласила да иако Србија није држава чланица, да ћемо се трудити да будемо део заједничког решења.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
четвртак, 23. јануар

Цео календар догађаја