26. фебруар 2021. Делегација Народне скупштине на Зимском заседању Парламентарне скупштине ОЕБС

26. фебруар 2021. Делегација Народне скупштине на Зимском заседању Парламентарне скупштине ОЕБС

Петак, 26. фебруар 2021.

Учешће делегације Народне скупштине на Зимском заседању ПС ОЕБС

Делегација Народне скупштине Републике Србије при ПС ОЕБС учествовала је на Зимском заседању Парламентарне скупштине ОЕБС које се одржало од 24. до 26 фебрара 2021. године у онлајн формату.


У делегацији Народне скупштине су били народни посланици Весна Марковић, проф. др Жарко Обрадовић, Душица Стојковић и Предраг Рајић.

Шефица делегације Весна Марковић се обратила учесницима на Заједничкон заседању сва три одбора ПС ОЕБС. Весна Марковић је рекла да нас је ова веома озбиљном пандемија, која је променила читав свет и која утиче на све сегменте нашег живота, научила да нам је више него икад потребна солидарност и јединство. 

Вена Марковић је информисала учесника Зимског заседања ПС ОЕБС о резултатима која је Република Србија постигла у борби са пандемијом вируса ковид 19. У Србији је тренутно вакцинисано више од 1,5 милион становника од укупно 7,5 милиона и по броју вакцинисаних Србија је на првом месту у Европи, а на шестом у свету. Како је рекла, грађанима Србије су доступне четири различите вакцине Фајзер, Синофарм, Спутњик V и Астра Зенека и додала да се у нашој земљи очекује производња вакцине у току 2021. године. 

По речима Весне Марковић то неће бити значајно само за Србију, већ и за цео регион. Такође је информисала, да је Република Србија донирала вакцине за вакцинацију здравствених радника у Северној Македонији, Црној Гори и Републици Српској. 

У свом обраћању Весна Марковић је изнела предлог је да се у оквиру Парламентарне скупштине ОЕБС отвори дебата о сајбер безбедности у оквиру пандемије ковид 19, али и заштите људских права на интернету.

На Комитету за Економске послове, науку, технологију и заштиту животне средине учествовао је проф. др Жарко Обрадовић. Обрадовић је информисао да је Србија борбу против новог вируса, поред лечења, наставила вакцинацијом становништва. Србија је успела да набави до сада више од два милиона доза различитих вакцина. Једна смо од ретких земаља у свету, ако не и једина, која користи четири вакцине: америчко-немачку Фајзер, руску Спутњик, кинеску Синофарм и британско-шведску Астра-Занека вакцину. По броју вакцинисаних грађана, у односу на укупну популацију, други смо у Европи и шести у свету, а по броју ревакцинисаних грађана смо сада први у Европи, закључио је Обрадовић.

Србија је како је рекао показала жељу да помогне и другим државама у региону у борби против короне и донирала је неколико хиљада вакцина Северној Македонија и Црној Гори. 

Проф. др Жарко Обрадовић је рекао да су бројна предузећа током трајања пандемије и у оквиру мера подршке које је Влада усвојила, добила и одговарајућу новчану помоћ, и друге олакшице, пре свега у области пореске политике. Те мере су омогућиле да се ублаже негативне последице короне у економији, одржи производња и да највећи број људи ради. Прилив страних инвестиција је у прошлој години био 2,9 милијарди евра. Захваљујући свим овим елементима Србија је имала пад друштвеног бруто производа мање од минус 1 одсто. Подаци показују да ће Србија имати највећи раст БДП у периоду до 2022, и да ће привредни раст у 2021. години бити 6 одсто.

На Комитету за демократију, људска права и хуманитарна питања учествовао је Предраг Рајић који је рекао да смо у последњих годину дана сви сведоци једног од највећих изазова с којима се савремена цивилизацуја суочила, а то је пандемија Корона вируса. Рајић је такође подвукао да се Србија максималним напорима свог руководства, на челу са председником Вучићем, бори против ове пошасти. Рајић је закључио да је Србија успела упркос овим изазовима да очува економску стабилност, настави са реализацијом амбициозних инфраструктурних пројекат, забележи изузетне резултате у борби против организованог криминала и настави да побољшава ниво политичке културе, слободе медија и људских права у свим аспектима, дајући пример и пратећи изворне европске стандарде. Рајић је с поносом подвукао да је Србија постала извор стабилности и привредног просперитета у Југоисточној Европи.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
понедељак, 19. април

Цео календар догађаја