9. децембар 2020. Делегација Народне скупштине на виртуелном састанку Парламентарног пленума Енергетске заједнице

9. децембар 2020. Делегација Народне скупштине на виртуелном састанку Парламентарног пленума Енергетске заједнице

Среда, 9. децембар 2020.

Учешће делегације Народне скупштине на виртуелном састанку Парламентарног пленума Енергетске заједнице

Делегација Народне скупштине учествовала је на виртуелном састанку Парламентарног пленума Енергетске заједнице, који је одржан у среду, 9. децембра 2020. године. У делегацији су учествовали: Верољуб Арсић, председник Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику и Снежана Петровић, члан Одбора. Састанком је председавао Алекса Бечић, председник Скупштине Црне Горе, за време председавања Црне Горе Енергетском заједницом.


Јанез Копач, директор Секретаријата Енергетске заједнице, упознао је чланове парламената са Зеленим договором за Енергетску заједницу и са стањем у области припреме националних планова за енергију и климу.

Верољуб Арсић, члан делегације, представио је стање у области стратешких докумената који су основа за припрему Националног плана за енергетику и климу. Истакао је да је Република Србија већ отпочела реформу политике у области обновљивих извора енергије припремањем нацрта првог посебног Закона за обновљиве изворе енергије. Све процедуре биће убрзане, поједностављене и дигитализоване. Усвајањем Закона о обновљивим изворима енергије извршиће се транспоновање Пакета чисте енергије ЕУ и нове Директиве РЕД II. У оквиру овог пакета предвиђена је између осталог израда Националног плана за енергетику и климу.

Снежана Петровић је представила значај Споразума о начину финансирања јавних зграда за сектор енергетске ефикасности у Републици Србији.

Као и у Европској Унији, национални планови за енергију и климу чине оквир за интегрисање енергетских и климатских политика и за одвијање процеса декарбонизације. Чланице ЕнЗ су тренутно у различитим фазама припреме националних планова за енергију и климу, што захтева консултације са свим релевантним актерима. Заједнички је оцењено да је укљученост парламената од кључног значаја за овај процес.

Поред делегације Народне скупштине, на састанку су учествовали председник Одбора Европског парламента за индустрију, истраживање и енергетику и чланови одбора надлежних за питања енергетике парламената Северне Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Молдавије, Украјине и Грузије, као и представници Косова.

На састанку су учестовали и Јанез Копач, директор Секретаријата ЕнЗ и Барбора Појнер, шеф Одсека за комуникације. Следећи састанак Парламентарног пленума Енергетске заједнице ће се одржати у априлу 2021. године у Европском парламенту у Бриселу и на јесен у Београду, уколико околности дозволе.

Република Србија председава Енергетском заједницом 2021. године.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
недеља, 28. фебруар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја