10. април 2019. Члан делегације Народне скупштине Младен Грујић на 140. заседању Интерпарламентарне уније

10. април 2019. Члан делегације Народне скупштине Младен Грујић на 140. заседању Интерпарламентарне уније

Четвртак, 11. април 2019.

Учешће делегације Народне скупштине на 140. заседању Интерпарламентарне уније

Делегација Народне скупштине Републике Србије учествовала је на 140. заседању Интерпарламентарне уније од 6. до 10. априла у Дохи, током којег је представљена Србија као домаћин наредног заседања ове најстарије међународне парламентарне организације.


Члан делегације Младен Грујић на завршетку заседања позвао је парламентарце да дођу у Србију на 141. заседање Интерпарламентарне уније од 13. до 17. октобра и истакао да су Скупштина Србије и Република Србија изузетно посвећене организовању овог важног догађаја.

Грујић је подсетио да се заседање у Београду одржава после 56 година, као и да значај скупу даје чињеница да се након дужег периода организује у једној европској земљи изван Женеве и рекао да очекује да ће окупити највећи могући број делегација из читавог света на највишем нивоу.

Грујић се захвалио на томе што је Главни савет Интерпарламентарне уније, на скупштини одржаној прошле године у Женеви, прихватио кандидатуру Републике Србије и напоменуо да је председница Скупштине Србије Маја Гојковић заједно са генералним секретаром Мартином Чангонгом потписала Споразум о организовању скупштине Интерпарламентарне уније у Београду.

Грујић је истакао да је организовање овако важног скупа велика част како за Народну скупштину, тако и за државу и указао да су припреме увелико започеле.

Грујић је указао и да је то резултат веома активног учешћа наше делегације у раду Интерпарламентарне уније у последњих неколико година, као и добре сарадње са председницом ИПУ Габријелом Куевас Барон и генералним секретаром ИПУ Мартином Чангонгом.

Заседање у Београду биће одржано на 130. годишњицу ИПУ, најстарије међународне организације глобалног карактера и највеће међународне парламентарне организације, са данас 178. пуноправних чланова парламената суверених држава, чији је Србија члан готово од самог оснивања 1889. године.

На заседању је представљен и видео материјал који је показао богату туристичку понуду Србије и разноврсне културне садржаје.

Током учешћа на скупштини Интерпарламентарне уније у Дохи, чланови делегације Нaродне скупштине састали су се са замеником председника Горњег дома Парламента Индије Хариванш Нарајан Сингом.

Хариванш је изразио задовољство због добрих односа Србије и Индије, који трају дуже од 70 година, подсетивши на њихов историјат и заједничке активности у оквиру Покрета несврстаних земаља, као и на чињеницу да две државе деле заједничке ставове у вези са многим питањима.

Хариванш је потврдио подршку Индије суверенитету и територијалном интегритету Србије.

На састанку је оцењено да постоји простор за развој сарадње посебно у области пољопривреде, одбрамбене индустрије, науке и технологије, фармацеутске индустрије, туризма.

Обострано је истакнута спремност на јачање парламентарне сарадње у свим областима од заједничког интереса, као и на мултилатералном плану, посебно у оквиру Интерпарламентарне уније и најављено је учешће индијске делегације на 141. скупштини ИПУ у Београду.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 4. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја