Петак, 7. септембар 2012.

Учешће делегације Народне скупштине на Интерпарламентарној конференцији за Заједничку спољну и безбедносну политику и Заједничку безбедносну и одбрамбену политику ЕУ

Делегација Народне скупштине Републике Србије учествоваће на првом састанку Интерпарламентарне конференције за Заједничку спољну и безбедносну политику и Заједничку безбедносну и одбрамбену политику Европске уније (ЗСБП/ЗБОП), која ће се одржати у Пафосу, Кипар, од 9. до 10.септембра 2012.године.


Дискусије на Интерпарламентарној конференцији ће бити усмерене на актуелна питања из области ЗСБП/ЗБОП, односно цивилне и војне мисије и операције Европске уније, приоритете купарског председавања ЕУ у обасти спољне и безбедносне политике, као и на „арапско пролеће“. Прва сесија овог састанка биће посвећена расправи и усвајању Пословника о раду Конференције.

Парламентарницима земаља чланица и кандидата за чланство у ЕУ, као и Европског парламента, обратиће се висока предеставница ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Кетрин Ештон, председник Парламента Кипра Јуанакис Омироу, као и кипарски министар спољних послова др Ерато Козаку Маркулис и министар одбране Демитрис Елијадас.

Делегација Народне скупштине Републике Србије ће бити у следећем саставу: председник Одбора за спољне послове Милош Алигрудић, заменик члана Одбора за спољне послове проф.др Љубиша Стојмировић, као и чланови Одбора за одбрану и унутрашње послове Игор Бечић и Константин Самофалов.