18. мај 2023. Трећа седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2023. години

18. мај 2023. Трећа седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2023. години

Четвртак, 18. мај 2023.

Трећа седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2023. години

Председник Народне скупштине др Владимир Орлић сазвао је Трећу седницу Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2023. години, за четвртак, 18. мај 2023. године, са почетком у 15.00 часова.


Председник Народне скупштине др Владимир Орлић позвао је народне посланике да минутом ћутања одају почаст жртвама у основној школи „Владислав Рибникар“ и на подручју Смедерева и Младеновца – у Малом Орашју и Дубони.

Пре утврђивања дневног реда, председници, односно, овлашћени представници посланичких група, народни посланици проф. др Јахја Фехратовић, Радомир Лазовић, др Муамер Бачевац, Борко Пушкић, Александар Јовановић, Марко Ристић, Срђан Миливојевић, Мирослав Алексић, Горица Гајић, Мариника Тепић, Наташа Богуновић и Александар Мирковић, затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

За ову седницу утврђен је следећи дневни ред:

  1. Извештај о безбедносној ситуацији у Републици Србији насталој након масовних убистава у ОШ „Владислав Рибникар“ у Београду и на подручју Смедерева и Младеновца – у Малом Орашју и Дубони, који је поднела Влада Републике Србије;

  2. Извештај о надзору програма комерцијалних пружалаца медијских услуга за период од октобра 2022. године до краја марта 2023. године са посебним освртом на извештавања о случајевима насиља у телевизијским програмима, који је поднело Регулаторно тело за електронске медије, са Предлогом закључка Одбора за културу и информисање;

  3. Предлог одлуке о образовању Анкетног одбора ради утврђивања чињеница и околности који су довеле до масовних убистава у Основној школи „Владислав Рибникар“ и на територији Смедерева и Младеновца – у Малом Орашју и Дубони, утврђивања пропуста у вршењу надлежности и предузимања одговарајућих радњи, утврђивања одговорности надлежних лица и предлагања мера, који је поднео народни посланик Радомир Лазовић и

  4. Предлог за гласање о неповерењу члану Владе, министру унутрашњих послова Републике Србије, Братиславу Гашићу, који је поднeо 61 народни посланик.
Народна скупштина започела је јединствени претрес о првој тачки дневног реда – о Извештају о безбедносној ситуацији у Републици Србији насталој након масовних убистава у ОШ „Владислав Рибникар“ у Београду и на подручју Смедерева и Младеновца – у Малом Орашју и Дубони, који је поднела Влада Републике Србије.

Седници је присуствовала председница Владе Ана Брнабић, која је образложила Извештај, као и министар унутрашњих послова Братислав Гашић, министарка здравља проф. др Даница Грујичић, министарка правде Маја Поповић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић Тепавчевић.

До краја дана, Народна скупштина водила је претрес о првој тачки дневног реда.

Другог дана рада, 19. маја, Народна скупштина наставила је и до краја дана водила претрес прве тачке дневног реда, односно расправу о Извештају о безбедносној ситуацији у Републици Србији насталој након масовних убистава у ОШ "Владислав Рибникар" у Београду и на подручју Смедерева и Младеновца - у Малом Орашју и Дубони, који је поднела Влада.

Трећег дана рада 23. маја, пре преласка на рад по дневном реду седнице, председници, односно, овлашћени представници посланичких група, народни посланици проф. др Јахја Фехратовић, Роберт Козма, мр Акош Ујхељи, проф. др Тамара Миленковић Керковић, др Муамер Бачевац, Данијела Несторовић, Никола Драгићевић, др Зоран Лутовац, мр Ненад Томашевић, Синиша Ковачевић, Марија Лукић, мр Татјана Јовановић и Миленко Јованов, затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

У наставку рада, Народна скупштина наставила је и до краја дана водила претрес прве тачке дневног реда, односно расправу о Извештају о безбедносној ситуацији у Републици Србији насталој након масовних убистава у ОШ "Владислав Рибникар" у Београду и на подручју Смедерева и Младеновца - у Малом Орашју и Дубони, који је поднела Влада.

Четвртог дана рада, 24. маја, Народна скупштина је наставила и до краја дана водила расправу о првој тачки дневног реда седнице.

Петог дана рада, 25. маја 2023. године, пре преласка на рад по дневном реду седнице, председници, односно, овлашћени представници посланичких група, народни посланици Милија Милетић, проф. др Јелена Јеринић, Милован Јаковљевић, Јасмин Хоџић, Никола Нешић, Драгана Миљанић, Дејан Игњатовић, Срђан Миливојевић, Славица Радовановић, Зоран Сандић, Мариника Тепић и Ђорђе Тодоровић, затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

Народна скупштина је водила и обавила расправу о Извештају о безбедносној ситуацији у Републици Србији насталој након масовних убистава у ОШ „Владислав Рибникар“ у Београду и на подручју Смедерева и Младеновца – у Малом Орашју и Дубони, који је поднела Влада Републике Србије.

У наставку рада, народни посланици започели су претрес о другој тачки дневног реда седнице, о Извештају о надзору програма комерцијалних пружалаца медијских услуга за период од октобра 2022. године до краја марта 2023. године са посебним освртом на извештавања о случајевима насиља у телевизијским програмима, који је поднело Регулаторно тело за електронске медије, са Предлогом закључка Одбора за културу и информисање.

Шестог дана рада, 29. маја 2023. године, народни посланици наставили су јединствени претрес о Извештају о надзору програма комерцијалних пружалаца медијских услуга за период од октобра 2022. године до краја марта 2023. године са посебним освртом на извештавања о случајевима насиља у телевизијским програмима, који је поднело Регулаторно тело за електронске медије, са Предлогом закључка Одбора за културу и информисање.

У току поподневног дела седнице, Народна скупштина констатовала је оставку Бранка Ружића на место министра просвете.

На крају рада, председник Народне скупштине др Владимир Орлић обавестио је народне посланике да је, у складу са чланом 106. став 2. Устава Републике Србије и члана 48. став 2. Закона о Народној скупштини, Прво редовно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2023. години завршено и да ће се расправа о истим тачкама дневног реда, како су то договориле посланичке групе, наставити у оквиру ванредног заседања.

Државну химну Републике Србије „Боже правде“, извео је Драган Милановић, солиста Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“.


Видео (16)

Четвртак, 18. мај 2023. | Трећа седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2023. години 18.05.2023. (I)

Четвртак, 18. мај 2023. | Трећа седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2023. години 18.05.2023. (II)

Петак, 19. мај 2023. | наставак Треће седнице Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2023. години 19.05.2023.(I)

Петак, 19. мај 2023. | наставак Треће седнице Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2023. години 19.05.2023.(II)

Петак, 19. мај 2023. | наставак Треће седнице Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2023. години 19.05.2023.(III)

Прикажи још Преостало видео снимака: 11


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2