17. септембар 2019. Чланови ПГП са Словенијом Народне скупштине и чланови ПГП са Србијом Државног збора Словеније

17. септембар 2019. Чланови ПГП са Словенијом Народне скупштине и чланови ПГП са Србијом Државног збора Словеније

Уторак, 17. септембар 2019.

Сусрет чланова ПГП са Словенијом Народне скупштине и ПГП са Србијом Државног збора Словеније

Чланови Посланичке групе пријатељства са Словенијом разговарали су данас са делегацијом Посланичке групе пријатељства са Србијом у Државном збору Словеније, коју предводи председник ПГП Предраг Баковић.


Председник ПГП са Словенијом Милија Милетић изразио је задовољство посетом словеначких колега Народној скипштини и истакао да је Словенија једна од најактивнијих земаља у подршци Србији на њеном путу ка ЕУ. Милетић је навео да словеначке компаније у Србији запошљавају преко 35.000 радника, што говори о доброј економској сарадњи и подсетио саговорнике на питање Косова и Метохије и жељу Србије да се оно реши на начин прихватљив и за српску и за албанску страну.

„Очекујемо од вас да нас подржите по питању укидања такси од 100 одсто на робу из Србије и БиХ“, поручио је Милетић словеначким парламентарцима.

Председник ПГП са Србијом у Државном збору Словеније Предраг Баковић захвалио се на позиву за званичну посету Србији, са надом да ће се пријатељски односи проширити на сва подручја сарадње две државе. Он је поновио подршку своје земље европским интеграцијама Србије и истакао да Словенија разуме прилике по питању Косова и Метохије, да је свесна да без дијалога неће бити боље, као и да до њега не може доћи ако се уводе таксе или формирају безбедносне снаге, што свакако не доводи до смиривања ситуације.

Саговорници су се сложили да су односи двеју земаља добри, а у разговору је било речи и о начинима коришћења предприступних фоднова ЕУ посебно за инфраструктурне пројекте, питању сукцесије бивших југословенских република, равномерном регионалном развоју Србије и доброј пракси Словеније по овом питању, подршци у области заштите животне средине и екологије, здравству, пољопривреди, али и сарадњи побратимљених градова Србије и Словеније.

Делегација ПГП са Србијом Државног збора Словеније наставља посету Србији разговорима са градоначелником Ниша, начелницом Нишавског округа и посетом општини Сврљиг, где ће имати прилику да представе своја искуства у оживљавању села и пољопривредне производње, али и да се упознају са ситуацијом везаном за сукцесију бивше фабрике лекова Крка.

Састанку су поред председника ПГП са Србијом присуствлвали и чланови ПГП Лидија Дивјак Мирник и др Франц Трчек, као и чланови ПГП са Словенијом Милан Лапчевић, Драгомир Ј. Карић, Нада Лазић, проф. др Љубиша Стојмировић, Хаџи Милорад Стошић, Снежана Б. Петровић, др Светлана Николић Павловић, Ивана Николић, Радослав Цокић, Предраг Јеленковић, Бранимир Јовановић, Зоран Бојанић, др Борка Грубор и Наташа Ст. Јовановић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5