19. март 2019. Састанак чланова Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво са чешком парламентарном делегацијом

19. март 2019. Састанак чланова Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво са чешком парламентарном делегацијом

Уторак, 19. март 2019.

Сусрет чланова Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво са чешком парламентарном делегацијом

Председник и чланови Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво разговарали су у Народној скупштини са делегацијом Одбора за науку, образовање, културу, омладину и спорт Парламента Чешке Републике, која борави у званичној посети Републици Србији.


Др Муамер Зукорлић, председник Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво, истакао је да две земље имају богату историју сарадње на свим нивоима и посебно нагласио важност сарадње у области образовања, имајући у виду реформе образовног система које се спроводе у Србији.

Вацлав Клаус, председник Одбора за науку, образовање, културу, омладину и спорт чешког парламента, нагласио је културну и историјску блискост која се осећа између народа Србије и Чешке и додао да постоји простор да се појача та сарадња. У том смислу, изразио је спремност чешког парламента и Одбора који предводи, да подржи пројекат организовања Дана српске културе у Прагу и Дана чешке културе у Београду.

Састанку са чешком делегацијом су присуствовали и заменик председника Одбора проф. др Љубиша Стојмировић, чланови Одбора проф. др Жарко Обрадовић, др Владимир Орлић и Олена Папуга, као и амбасадор Чешке у Србији Томаш Кухта.

Саговорници су се сложили да постоје могућности за унапређење сарадње, како на нивоу средњег, тако и на нивоу високог образовања. Развоју чешко-српских односа допринело би вођење заједничких пројеката повезивања образовних институција, научних истраживања и индустрије две земље, сложили су се парламентарци.

Вацлав Клаус се посебно осврнуо на значај очувања основних школа у општинама Бела Црква и Ковин, које су од нарочитог интереса за чешку националну мањину, упркос њиховој економској неодрживости.

На састанку је било речи и о европским интеграцијама Србије. Др Владимир Орлић захвалио се на подршци коју Чешка Република пружа Србији на њеном путу ка чланству у ЕУ, као и на подршци наставку дијалога Београда и Приштине.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
четвртак, 23. јануар

Цео календар догађаја