6. април 2015. Сусрет председника и заменика председника Одбора за дијаспору и Србе у региону са представницима српске омладине из Хрватске

6. април 2015. Сусрет председника и заменика председника Одбора за дијаспору и Србе у региону са представницима српске омладине из Хрватске

Понедељак, 6. април 2015.

Сусрет председника и заменика председника Одбора за дијаспору и Србе у региону са представницима српске омладине из Хрватске

Председник и заменик председника Одбора за дијаспору и Србе у региону Јанко Веселиновић и Миодраг Линта, примили су данас у Народној скупштини представнике српске омладине из Хрватске, који бораве у посети Републици Србији.


Председник Одбора Јанко Веселиновић пожелео је добродошлицу српској омладини из Хрватске и истакао да Одбор има дужност и обавезу да брине о младима у региону. Србија је поносна на чињеницу да има озбиљну дијаспору, односно Србе у региону који воле своју матичну државу, а то ствара обавезу за Народну скупштину и народне посланике да воде рачуна о њиховом положају и правима, истакао је Веселиновић.

Миодраг Линта, заменик председника Одбора, навео је да Срби у Хрватској постоје и да је обавеза матичне државе да се ангажује и помогне да управо ова омладина постане српска елита у Хрватској. Оваква окупљања треба да постану традиционална, омладина треба да се обраћа српским институцијама сваке године и да предлаже мере које могу помоћи решавању проблема Срба у Хрватској, истакао је Линта.

Представници омладине Срба у Хрватској упознали су домаћине са проблемима са којима се суочавају, наводећи као кључне, образовање које је темељ и срж њиховог постојања, дискриминацију приликом запошљавања, недостатак медијске обавештености, као и проблеме у области културе.

Начелник општине Крњак Дејан Михајловић, истакао је да постоји велики број Срба у Хрватској, али и да се велики број њих тако не декларише. У разговору је истакнуто да српска омладина у Хрватској очекује од матице залагање за бољи положај националних мањина у државама региона, као и за учесталије званичне посете државника Србије Хрватској, истакао је Михајловић.

Председник и заменик Одбора за дијаспору и Србе у региону навели су да ће се српске институције, пре свега Народна скупштина, залагати и бавити питањима која се тичу положаја и права националних мањина, пре свега српске омладине у Хрватској.

Посету делегације српске омладине из Хрватске Београду и Новом Саду, организовали су Митрополија загребачко-љубљанска и Амбасада Републике Србије у Загребу, у сарадњи са српским организацијама из Хрватске.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
петак, 23. април
  • 13.00 - видео састанак председника Одбора за спољне послове Народне скупштине са председником Одбора за спољне послове Доњег дома Парламента Италије (Дом Народне скупштине, Трг Николе Пашића 13, сала 2)

Цео календар догађаја