9. јул 2019. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић у разговору са делегацијом посланика Парламента Алжира

9. јул 2019. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић у разговору са делегацијом посланика Парламента Алжира

Уторак, 9. јул 2019.

Сусрет потпредседника Народне скупштине Верољуб Арсић са делегацијом Парламента Алжира

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић разговарао је са делегацијом посланика Парламента Алжира, коју предводи Џафaр Нoaра Садиа.


Арсић је, у име председнице Народне скупштине и у лично име, пожелео добродошлицу делегацији Алжира изразивши наду да ће та посета значајно допринети унапређењу сарадње две земље, која је на традиционално високом нивоу. Посебан акценат ставио је на унапређење парламентарне сарадње, као канала који на посебан начин, кроз лични и непосредан контакт парламентараца, може да допринесе надградњи односа земаља. Он је истакао да у прилог томе говори сарадња Србије и Алжира у оквиру Интерпарламентарне уније и Парламентарне скупштине Медитерана, те је захвалио Алжиру и на подршци коју даје Србији у оквиру Арапске Интерпарламенатне уније и Панафричког парламента, нагласивши да је та сарадња важна у борби против тероризма и организованог криминала. Арсић сматра да простор за унапређење сарадње постоји и у области одбране и спољних и унутрашњих послова, као одговора на глобалне изазове. Он је такође подржао и сарадњу женских парламентарних мрежа и посланичких група пријатељстава парламената Алжира и Србије.

Потпредседник Арсић захвалио је Алжиру на поштовању основних принципа међународног права у случају јужне српске покрајине, истакавши да та подршка не представља само подршку Србији већ и свеукупном миру, те је истакао да је једино одрживо решење, по питању статуса Косова и Метохије, оно које ће бити прихватљиво за обе стране.

Арсић је говорио и о значају унапређења културне сарадње који представља изврстан канал зближавања народа, а који је у многим случајевима неправедно занемарен.

Шеф делегације Џафaр Нoaра Садиа истакла је да су грађани Алжира веома поносни на традиционално добре односе са Србијом, јер је то подсетник на заједнички рад у оквиру Покрета несврстаних, чији су основни принципи били заштита људски права, које Алжир и данас покушава да задржи на највишем нивоу. Она је говорећи о глобалним претњама као што је тероризам, истакла да Алжир улаже велике напоре у решавању тог проблем како на државном, тако и на међународном нивоу и да то представља још један од многобројних разлога, зашто је сарадња Алжира и Србије значајна. Нура Садиа је истакла значај парламентарне дипломатије и подржала став потпредседника Арсића да је неопходно јачати контакт парламентараца кроз рад одбора и делегација и изразила наду да ће посета делегације Алжира Србији оснажити сарадњу два парламента у циљу очувања мира на светском нивоу. Она је такође поздравила Арсићев став да сва отворена питања треба да буду решавана искључиво кроз дијалог.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
субота, 8. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја