27. фебруар 2019. Сусрет чланова одбора Народне скупштине и Одбора за спољне послове Европског парламента

27. фебруар 2019. Сусрет чланова одбора Народне скупштине и Одбора за спољне послове Европског парламента

Среда, 27. фебруар 2019.

Сусрет одбора Народне скупштине и Одбора за спољне послове Европског парламента

Председници и заменици председника одбора за одбрану и унутрашње послове, за Косово и Метохију и за уставна питања и законодавство, састали су се у Дому Народне скупштине са делегацијом Одбора за спољне послове Европског парламента, коју предводи председник Одбора Дејвид Мекалистер.


Чланови Одбора Европског парламента интересовали су се за питање реформе владавине права, реформе правосуђа, а такође их је занимао и став делегације Народне скупштине по питању слободе медије и борбе против корупције.

Народни посланици изнели су различите ставове по питању слободе медија, где су представници опозиције истакли да има простора за унапређење слободе говора, док представници владајуће већине сматрају да је велики број извештаја на које се позива опозиција поткрепљен једностраним подацима. Говорећи о владавини права, кроз призму парламента, истакнуто је да Народна скупштина обезбеђује законске оквире, који директно доприносе њеном унапређењу, али да се у одређеним случајевима наилази на потешкоће при имплемантацији тих закона. Ипак и поред тога бележи се напредак у владавини права, о чему сведочи и податак да је током претходне године стопа општег криминала смањена за 9 одсто, а да је у другој половини 2018. године откривено двоструко више коруптивних дела него у првој половини те године, што не говори о повећању степена корупције, већ о ефикасности рада полиције.

Током састанка дотакнута је и тема евроинтеграција Србије. Мекалистер је истако да Европска уније не би била потпуна без Србије и да од стабилност на Балкану, зависи стабилност целог континента, те да се нада брзом чланству свих шест кандидата Западног Балкана.

Састанку су присуствовали председница и заменик Одбора за одбрану и унутрашње послове Марија Обрадовић и Марко Ђуришић, као и члан тог Одбора Александар Марковић, председник и заменик председника Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун и Горан Богдановић, председник и заменик председника Одбора за уставна питања и законодавство Ђорђе Комленски и Гордана Чомић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31