27. мај 2019. Сусрет делегације Народне скупштине са председником Свекинеског народног конгреса

27. мај 2019. Сусрет делегације Народне скупштине са председником Свекинеског народног конгреса

Понедељак, 27. мај 2019.

Сусрет делегације Народне скупштине са председником Свекинеског народног конгреса: Србија и Кина узор билатералних односа

Делегација Народне скупштине на челу са шефом делегације потпредседником Народне скупштине Верољубом Арсићем сусрела се са председником Свекинеског народног конгреса Ли Џаншуом у Пекингу.


Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић је истакао да међупарламентарна Комисија представља изванредну прилику да парламенти дају подршку сарадњи две земље заснованој на свеобухватном стратешком партнерству.

Арсић је детаљно упознао председника Свекинеског народног конгреса са ситуацијом на Косову и Метохији и захвалио кинеској страни на континуираној подршци очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије.

Председник Свекинеског народног конгреса Ли Џаншу је оценио да је Друго заседање Комисије за сарадњу Народне скупштине Републике Србије и Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине било успешно, као и да овај модалитет сарадње даје нови сјај традиционално доброј сарадњи. Изразио је задовољство високим степеном политичког поверења и сарадње у свим областима, који су посебно интензивирани након посете председника Си Ђинпинга Србији 2016. године.

Обострано је оцењено да српско-кинески односи могу представљати узор кад је реч о политичким и економским односима, чији су правац трасирали председници две земље. Констатовано је да основу политичког поверења представља узајамна подршка по питањима од виталног интереса и националног значаја две земље. На економском плану, подвучен је значај конкретних пројеката, међу којима је посебно споменута железара у Смедереву, пруга Београд–Будимпешта, мост „Михаило Пупин“, ТЕ Костолац Б и инвестиција у рудник бакра у Бору.

Наглашен је и значај јачања културне сарадње, јер боље разумевање народа и култура представља основу за јачање свих видова сарадње.

Делегацију Народне скупштине, поред потпредседника Народне скупштине и копредседавајућег Комисији Верољуба Арсића, чине и председник Одбора за спољне послове и председник Посланичке групе пријатељства са Народном Републиком Кином проф. др Жарко Обрадовић, председник Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Снежана Б. Петровић, председник Одбора за здравље и породицу др сци. мед. Дарко Лакетић, председник Одбор за културу и информисање Мирко Крлић и заменик председника Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво проф. др Љубиша Стојмировић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
недеља, 27. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја