30. новембар 2018. Састанак Одбора за спољне послове Народне скупштине и Одбора за спољне и европске послове Италије

30. новембар 2018. Састанак Одбора за спољне послове Народне скупштине и Одбора за спољне и европске послове Италије

Петак, 30. новембар 2018.

Сусрет Одбора за спољне послове Народне скупштине и Одбора за спољне и европске послове Италије

Чланови Одбора за спољне послове састали су се, у Дому Народне скупштине, са делегацијом Одбора за спољне и европске послове Посланичког дома Парламента Републике Италије, која борави у званичној посети Републици Србији.


Заменица председника Одбора за спољне послове Дубравка Филиповски изразила је задовољство што је управо Србија прва земља коју је тај одбор посетио у новом саставу. Као основне спољнополитичке циљеве наше земље Филиповски је истакла очување територијалног интегритета и суверенитета, наставак преговарачког процеса са Европском унијом, очување регионалне стабилности, чвршћу економску повезаност са земљама у целом свету и војну неутралност. Она је нагласила је да се Србија у реализацији тих циљева руководи својим националним интересима, користећи дијалог као примарни механизам дипломатије.

Једини спољнополитички циљ Србије који није наишао на подршку Италије је очување територијалног интегритета, с обзиром на одлуку Италије да призна једнострано проглашену независност Косова. Филиповски је међутим приметила да Италија у последње време даје снажну подршку дијалогу Београда и Приштине и да се противи формирању посебних војних снага на КиМ.

Филиповски је изразила забринутост и због одлуке Приштине да се за 100 одсто повећа такса за робу из других делова Србије што, према њеној оцени, може довести до хуманитарне катастрофе.

Она се захвалила на подршци коју је Италија пружила Србији приликом формирања Комисије за истрагу последица НАТО бомбардовања 1999. године по здравље грађана и животну средину, као и свим хуманитарцима који су помогли многим породицама на Косову и Метохији и све већој подршци коју Италија пружа Србији на усклађивању нашег законодавства са правним тековинама Европске уније. На крају излагања Филиповски је изразила наду да ће ова посета иницирати интензивнију парламентарну сарадњу, као и редовно одржавање трилатералних састанака Србије, Италије и Албаније.

Председница Одбора за спољне и европске послове Посланичког дома Парламента Републике Италије Марта Гранде захвалила се на добродошлици и нагласила да Србија није случајно одабрана као прва земља коју су посетили у новом саставу. Истакла је да су кроз састанке, које су имали током посете са државним врхом Републике Србије, добро схватили колики су жеља и напори Србије да се савладају и превазиђу сви изазови на путу за чланство у Европској унији. Гранде је изјавила да је упозната са новонасталом ситуацијом царињења робе на територији Косова и Метохије и изразила задовољство због начина на који се Влада и председник Републике носе са том критичном ситуацијом, истакавши да то није питање само Београда и Приштине, већ читаве европске заједнице.

Она се придружила подршци унапређењу и продубљивању парламентарне сарадње и истакла да прослава 140. године дипломатских односа Србије и Италије и 10 година од успостављања стратешког партнерства идуће године, треба да буду својеврстан разлог за рад на јачању сарадње два парламента.

Чланови Одбора Драган Шормаз, др Санда Рашковић Ивић, Душица Стојковић, Јелена Вујић Обрадовић, Љиљана Малушић и Јован Палалић, указали су током састанка на значај међупарламентарног дијалога, говорили о значају очувања културне баштине на територији Косова и Метохије, али и поштовању Резолуције 1244 и значају дијалога Београда и Приштине.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1