24. јануар 2023. Заменик председника Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић примио представнике Удружења студената Републике Српске у Србији – Нови Сад

24. јануар 2023. Заменик председника Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић примио представнике Удружења студената Републике Српске у Србији – Нови Сад

Уторак, 24. јануар 2023.

Студенти Републике Српске су у матици своји на своме, поручио Милимир Вујадиновић

Заменик председника Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић примио је у Дому Народне скупштине представнике Удружења студената Републике Српске у Србији – Нови Сад.


Председник Удружења Дејан Пудар нагласио је да у Новом Саду и Београду студира преко 16.000 студената из Републике Српске, од којих су њих 10.000 чланови Уружења. Истакао је да велики проблем представља што чак 75 процената студената из Републике Српске студира у та два града у матици, од којих се веома мали број њих врати у Републику Српску.

Заменик председника Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић сагласио се са саговорником да је од изузетног значаја радити на решавању тог проблема, а да је то једино могуће кроз активно укључивање младих у друштвене и политичке токове. Он је истакао да велику прилику за превазилажење тог проблема треба да виде у пројекту Отворени Балкан који, између осталог, има за циљ да узнапреди и олакша размену студената.

„ Циљ треба да буде да се студенти и Републике Српске осећају у матици, као своји на своме, али да се већи број њих по завршетку студија врати и укључи у политики и друштвени систем Републике Српске. У том процесу изузетно је важно изградити и добру путну инфраструктуру, како би се људима олакшало функинисање на релацији Република Српска-Репиублика Србија, што је такође један од циљева иницијативе Отворени Балкан“, нагласио је Вујадиновић.

Студенти су заменику председника Одбора за дијаспору и Србе у региону и народној посланици Невени Ђурић , која је присуствовала састанку, упутили позив за учешће на Конференцији Мост, која ће у марту ове године бити одржана на Златибору, где би могли да говоре о примерима добре праксе и резултатима пројекта Отворени Балкан.

Тема састанка била је и процедура добијања држављанства Републике Србије, поводом које су студенти изнели запажања да се, иако је она у Србији бржа него у многим европским земаљама, суочавају са нешто дужим временском периодом у којој се то право остварује.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
понедељак, 22. април

Цео календар догађаја