Петак, 5. октобар 2007.

Стална делегација Народне скупштине на заседању Интерпарламентарне уније у Женеви

Стална делегација Народне скупштине Републике Србије у Интерпарламентарној унији, коју предводи председник Народне скупштине др Оливер Дулић, учествоваће на 117. Скупштини Интерпарламентарне уније.Стална делегација Народне скупштине Републике Србије у Интерпарламентарној унији, коју предводи председник Народне скупштине др Оливер Дулић, учествоваће на 117. Скупштини Интерпарламентарне уније.

На заседању, које ће се одржати у Женеви од 8. до 10. октобра, окупиће се више од 1000 парламентараца из преко 130 земаља света, међу којима ће бити око 40 председника парламената. Током тродневног рада, учесници ће разматрати најзначнија питања од међународног значаја, са посебним освртом на Уједињене нације.

За време заседања, први пут ће се састати новоосновани комитет за послове Уједињених нација. У центру пажње биће питања демократског дефицита у међународним односима, а учесници ће водити дебату и томе како да парламентарци на најбољи начин дају свој допринос надгледању система УН.

На дневном реду ће се наћи и тема посвећена последњим иницијативама и реаговању УН на повећање претњи животној средини. Учесници ће такође размотрити напредак у парламентарној кампањи везаној за климатске промене, као и питања везана за националну и личну безбедност , миграцију радника, трафикинг и људска права. Специјални догађај биће подсећање на десетогодишњицу доношења Декларације ИПУ о демократији.

Скупштина ће размотрити и нову Конвенцију Уједињених нација о правима особа са инвалидитетом, уз представљање парламентарног приручника о овом питању.

Наша делегација, у којој су, поред шефа Сталне делегације др Оливера Дулића, и народни посланици Небојша Стефановић, Јелена Марковић, Жељко Томић и Весна Пешић, имаће током заседања бројне контакте са представницима других парламената.

У Женеви ће се у исто време одржати састанак Асоцијације генералних секретара парламената, у чијем раду ће учествовати секретар Народне скупштине Републике Србије Тамара Стојчевић.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
понедељак, 21. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја