Петак, 27. септембар 2013.

Стална Делегација Народне скупштине на јесењем заседању Парламентарне скупштине Савета Европе

Стална делегација Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ), учествоваће на јесењем редовном заседању ове организације у Стразбуру, од 30. септембра до 4. октобра 2013. године.


Нашу парламентарну делегацију ће предводити Александра Ђуровић, шеф Сталне делегације Народне скупштине у ПССЕ, а у делегацији ће бити и Стефана Миладиновић, Наташа Вучковић, Весна Марјановић, Милош Алигрудић, Владимир Илић и Светислава Булајић.

На пленарној седници Парламентарне скупштине учесницима заседања обратиће се председник Републике Србије Томислав Николић, а очекује се и обраћање председника Јерменије Серж Саргсјана (Serz Sargsyan) и председника руске Државне думе Сергеја Наришкина.

На заседању ће се расправљати о националној безбедности и приступу информацијама, функционисању демократских институција у Босни и Херцеговини и физичком интегритету деце. Затражено је да се по хитној процедури одржи расправа о ситуацији у Сирији.

У оквиру годишње дебате о активностима ОЕЦД, Скупштини ће се обратити генерални секретар ОЕЦД Ангел Гурија (Ángel Gurría), док ће председник Међународног комитета Црвеног крста Петер Маурер (Peter Maurer) говорити у дебати о несталим лицима у европским сукобима.

Јерменски министар спољних послова Едвард Налбандиан (Eduard Nalbandyan), председавајући Комитету министара, традиционално ће представити активности Скупштини и одговарати на посланичка питања, а посланицима ће се такође обратити и генерални секретар Савета Европе Торбјорн Јагланд (Thorbjørn Jagland).

Првог дана заседања, одржађе се прва церемонија доделе Награде за људска права “Вацлав Хавел”, којом се појединци или невладине организације награђује за изузетан допринос друштвеним активностима у одбрани људских права у Европи и шире.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5