6. септембар 2019. Народни посланици у разговору са сенаторима Сједињених Америчких Држава

6. септембар 2019. Народни посланици у разговору са сенаторима Сједињених Америчких Држава

Петак, 6. септембар 2019.

Србија у Америци има пријатеља и партнера, поручили сенатори Џонсон и Марфи

Посланичка групе пријатељства са САД, на челу са председником Драганом Шормазом, састала се са сенаторима Сједињених Америчких Држава Роном Џонсоном и Крисом Марфијем, који су посетили Србију како би пружили подршку дијалогу Београда и Приштине.


Сенатори су нагласили да се залажу за снажне и партнерске односе са Србијом и да желе да српски народ Америку види као пријатеља. Они су изразили наду да ће, по завршетку посете, својим колегама у Конгресу моћи да пренесу добре вести о јачању партнерства са Србијом на економском и безбедносном плану, што ће додатно повећати број америчких инвестиција у Србији.

Председник ПГП са САД Драган Шормаз истакао је да су односи Србије и САД на високом нивоу, али треба уложити заједнички напор како би односи достигли ниво на ком су били до деведесетих година. Нагласио је да Србија очекује подршку САД током преговора Београда и Приштине. Он сматра да је укључивање САД у тај процес неопходно и да може додатно да допринесе оснаживању партнерских односа двеју земаља. Говорећи о јачању економске сарадње Шормаз је указао на додатни простор који Америка, као лидер у савременим технологијама, може да пронађе у податку да се Србија налази на четвртом месту у Европи, а 10. у свету, по броју ИТ стручњака.

Потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић изразио је задовољство због напретка у оживљавању пријатељских односа са САД, која спада у ред најважнијих спољнополитичких партнера Србије.

Говорећи о преговорима Београда и Приштине, Милићевић је истакао да је дијалог једини пут ка решењу.

„Треба нам решење које ће бити правично и прихватљиво за обе стране. Приштинске власти су прешле неке црвене линије, као што је увођење такси од 100 одсто на увоз робе из Србије, као и непоштовање Бриселског споразума. Једино решење је у дијалогу“, нагласио је Милићевић.

Током састанка поменут је и могући бојкот избора од стране опозиције. Милићевић сматра да бојкот није пут ка компромису и истиче да је владајућој коалицији важно да опозиција учествује на изборима, због чега ће учинити напор како би се постигао договор, иако лично верује да се иза најаве бојкота крије страх од политичког краха.

Члан Посланичке групе пријатељства Србислав Филиповић рекао је да млади у Србији верују у економску будућност и стабилност своје земље, као и да им је стало до добрих и пријатељских односа са Америком. Он се сложио са колегама да дијалог, у решавању односа Београда и Приштине, нема алтернативу.

Проф. др Зоран Драгишић, члан ПГП са САД, изразио је задовољство због именовања специјалног изасланика САД за дијалог Београда и Приштине, истакавши да је активна улога Америке важна и добродошла у тренутној ситуацији. У прилог томе подсетио је на чињеницу да је Дејтонски споразум потписан тек по укључењу САД у преговарачки процес.

Сенатори Џонсон и Марфи нагласили су да ће за изналажење решења косовског питања бити потребна велика одлучност и политичка храброст, али да га треба посматрати као корак ка оздрављењу односа. Они зато сматрају да би укључивање младих људи у тај процес одиграло значајну улогу јер, како истичу, они нису заробљени у прошлости.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
петак, 14. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја