11. септембар 2019. Народни посланици са амбасадором Федеративне Републике Бразил Њ.Е. Едуардом Б. Барбосом

11. септембар 2019. Народни посланици са амбасадором Федеративне Републике Бразил Њ.Е. Едуардом Б. Барбосом

Среда, 11. септембар 2019.

Србија и убудуће може да се ослони на подршку Бразила по питању статуса Косова и Метохије

Посланичка група пријатељства са Бразилом састала се, у Дому Народне скупштине, са амбасадором Федеративне Републике Бразил Њ.Е. Едуардом Б. Барбосом.


Председник Посланичке групе пријатељства Жика Гојковић захвалио се Бразилу на принципијелном ставу поштовања територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, а амбасадор је нагласио да Србија и убудуће може да се ослони на подршку Бразила, јер је за ту земљу поштовање међународног права императив. Он је такође изразио наду да ће Београд и Приштина решење постојећег проблема пронаћи кроз дијалог. Саговорници су се сложили и у оцени да традиционално пријатељске односе и сарадњу две земље треба додатно унапредити, посебно на економском и политичком плану.

Амбасадор Бразила говорио је о предстојећем обележавању 80 година од успостављања званичне дипломатске сарадње Србије и Бразила. Он је нагласио да су две земље у том периоду, током коjeг су се међусобно подржавале, имале веома плодне односе. Прилику за додатно повезивање, пре свега два парламента, амбасадор проналази и у учешћу делегације Бразила на 141. скупштини Интерпарламентарне уније, која се у октобру одржава у Београду.

Барбоса се осврнуо и на тренутну политичку и економску ситуацију у Бразилу, рекавши да се његова земља налази на почетку пута који је Србија успешно прешла, а то су свеобухватне политичке и економске реформе.

Чланица ПГП са Бразилом Снежана Р. Петровић поручила је да економске реформе јесу тешке, али да је Србија пример да је уз решеност државног врха и подршку грађана позитиван резултат могућ. Говорећи о сарадњи две земље, она сматра да посебну пажњу треба посветити унапређењу пољопривредне сарадње.

Љиљана Малушић, чланица ПГП са Бразилом, истакла је да су за економске реформе потребна одлучност и храброст, коју је председник Србије Александар Вучић показао 2014. године, што је резултирало стабилном економијом и смањењем незапослености са 27 одсто 2012. године, на 10 одсто данас, што је стандард у Европи. Она је истакла значај културне сарадње, а члан Посланичке групе пријатељства Бојан Торбица, истакао је да има много области које повезују два пријатељска народа и да ће свако додатно повезивање бити на обострано задовољство.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
понедељак, 10. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја