28. јул 2016. Чланови Одбора за европске интеграције у разговору са потпредседницом Владе Украјине за европске и евроатлантске интеграције

28. јул 2016. Чланови Одбора за европске интеграције у разговору са потпредседницом Владе Украјине за европске и евроатлантске интеграције

Четвртак, 28. јул 2016.

Србија и Украјина за унапређење парламентарне сарадње у међународним организацијама

Чланови Одбора за европске интеграције разговарали су данас са потпредседницом Владе Украјине за европске и евроатлантске интеграције Иваном Климпуш-Цинцатзе, која борави у посети Београду.


На састанку је закључено да ће подизање парламентарне сарадње на виши ниво и размена искустава две земље у процесу европских интеграција, а посебно интензивирање сарадње парламентараца у међународним организацијама, представљати нове импуте у односима Србије и Украјине.

Председница Одбора за европске интеграције Мариника Тепић захвалила је потпредседници украјинске Владе на непризнавању једнострано проглашене независности Косова, истакавши задовољство што су поред Поглавља 35, које се односи на примену Бриселског споразума, отворена и поглавља 23 и 24, што представља „ветар у леђа“ напретку Србије у процесу придруживања Унији.

„Наглашавамо да је Србија спремна за отварање још неколико поглавља, али оно што је најбитније тиче се поглавља 23 и 24, не само када је у питању стандардизација, већ и примена стандарда и онога што се назива правним тековинама ЕУ. Са пажњом пратимо дешавања унутар ЕУ, од мигрантске кризе, изазова тероризма до ефеката Брегзита, и ценимо позицију ЕУ да, и поред свега тога, политику проширења није ставила у запећак, већ је наставља“, нагласила је Тепић.

Потпредседница Владе Украјине Ивана Климпуш-Цинцатзе оценила је улогу Одбора за европске интеграције у српском и украјинском парламенту као веома важну, са значајном тежином у процесу европских интеграција две земље, и изразила спремност за интензивирање сарадње парламентараца.

Она је честитала Србији на отварању поглавља уз очекивање да ће до краја године, током словачког председавања ЕУ, Србија отворити још нека поглавља, што за Украјину представља охрабрење на њеном европском путу.

Климпуш-Цинцатзе истакла је да је за Украјину веома важна присутност њених војника у мировним снагама на Косову, посебно јер су у претходном периоду чували српске светиње, на шта је Украјина посебно поносна. Она је захвалила што Србија признаје територијални интегритет Украјине и изразила уверење да ће дијалог и дипломатски преговори, уз подршку европских партнера, допринети реализацији бриселског споразума, али и решењу кризе у Украјини.

Чланови Одбора за европске интеграције поздравили су изражену вољу за унапређењем парламентарне сарадње, понудили искуства Србије у процесу европских интеграција и позвали на проширење свеукупне сарадње Србије у Украјине.

Састанку су поред председнице Одбора присуствовали и чланови Одбора Душица Стојковић, Гордана Чомић, Елвира Ковач, Весна Марковић и Владимир Орлић, председник Парламентaрног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ-Србија у претходном мандату.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
четвртак, 23. јануар

Цео календар догађаја