26. јул 2016. Председница Одбора за европске интеграције и амбасадорка Словачке у Србији

26. јул 2016. Председница Одбора за европске интеграције и амбасадорка Словачке у Србији

Уторак, 26. јул 2016.

Србија да искористи словачко председавање Европској унији за процес интеграција

Председница Одбора за европске интеграције Мариника Тепић разговарала је данас са словачком амбасадорком у Србији Дагмар Репчековом, након представљања приоритета словачког председавања ЕУ народним посланицима.


Амбасадорка Репчекова позвала је Србију да искористи председавање њене земље Европској унији за процес интеграција, у коме је важно колико се преговарачких поглавља затвори.

„Успех Србије би био отварање и затварање одређених поглавља, у којима нема ограничења. Грађани морају добити нешто опипљиво од процеса европских интеграција“, поручила је словачка амбасадорка.

Председница Одбора за европске интеграције Мариника Тепић упознала је амбасадорку Словачке у Србији са улогом коју Одбор, али и Народна скупштина имају у преговарачком процесу, као и учешћем цивилног друштва кроз деловање Националног конвента.

„Улога Одбора за европске интеграције и Народне скупштине у преговарачком процесу дефинисане су и званичним актима, где је нарочито дефинисано учешће Одбора за европске интеграције и Националног конвента у разматрању преговарачких позиција Србије по поглављима“, истакла је Тепић.

Она је потврдила јасну опредељеност Србије за чланство у ЕУ, без обзира на састав новог сазива Народне скупштине, у коме има и евроскептичних посланика. Тепић је захвалила Словачкој на политици супротстављања новим условљавањима Србије у процесу приступања ЕУ. Она је изразила спремност Србије, да се током председавања Словачке, односно до краја ове године, отворе и поглавља 5, 20, 25 и 26, чему је подршку дала и амбасадорка Репчекова.

Саговорнице су се сложиле да је важно наставити сарадњу у оквиру Берлинског процеса, као и остваривање напретка у дијалогу са Приштином.

Словачка амбасадорка поновила је да Словачка није признала једнострано проглашену независност Косова и изнела уверење да је европски пројекат добар, јер се чланством у Унији решавају и оваква питања.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
четвртак, 23. јануар

Цео календар догађаја