26. фебруар 2019. Чланови Одбора за Косово и Метохију у разговору са члановима Одбора за европске послове Парламента Републике Словачке

26. фебруар 2019. Чланови Одбора за Косово и Метохију у разговору са члановима Одбора за европске послове Парламента Републике Словачке

Уторак, 26. фебруар 2019.

Словачка неће признати Косово и наставља да подржава европски пут Србије

„Република Словачка неће признати Косово и остаје посвећена подршци Србији на путу ка ЕУ. Србија је за нас важан партнер и учинићемо све да подржимо вашу праведну борбу, јер вам је учињена историјска неправда“, поручио је Лубош Блаха, председник Одбора за европска питања Парламента Републике Словачке у разговору са члановима Одбора за Косово и Метохију.


Он је поручио српским колегама да никакви притисци неће променити став његове земље, јер је то од важности за њихово национално питање и противно међународном праву.

Члан Одбора Александар Марковић изразио је задовољство посетом словачких колега, имајући у виду да две државе вежу традиционално пријатељски односи без иједног отвореног питања. Он је захвалио на подршци Словачке европским интеграцијама Србије, а нарочито на принципијелном ставу везаном за српски територијални интегритет и суверенитет.

„Посебно смо захвални што је Словачка гласала против пријема тзв. Косова у УНЕСКО и поздрављам нашу досадашњу парламентарну сарадњу коју ћемо надам се у наредном периоду интензивирати“, поручио је Марковић.

Он је представио делокруг рада Одбора, посебно резултате рада Радне групе за прикупљање чињеница и доказа у расветљавању злочина над припадницима српског народа и осталих националних заједница на КиМ, као и сарадњу са релевантним државним институцијама, посебно Канцеларијом за КиМ.

Марковић је подсетио да је данас положај и живот Срба и неалбанаца на КиМ тежак, посебно у енклавама где је њихов положај забрињавајућ. Међутим, слика у међународној заједници у односу на Србе почиње да се мења, чему сведочи и чињеница да је 13 земаља повукло признање Косова.

Он је додао да је формирање косовске војске директно противно свим међународним прописима, представља кршење Резолуције 1244 УН, па чак је и у директној супротности са уставом тзв. државе Косово. Марковић је додао да је дијалог Београда и Приштине обустављен и да се неће наставити док год су на снази таксе од 100 одсто на робу из Србије и БиХ, подсетио да Србија није повукла никакве реципрочне мере и поновио апел свим факторима у свету да се оваква одлука осуди.

„Србија је опредељена за војну неутралност, регионални мир и стабилност. Желимо добре и пријатељске односе и са великим силама попут САД, Русије и Кине, као и да постанемо чланица ЕУ“, навео је у разговору Марковић.

У разговору у коме су учествовали чланови Одбора Александар Чотрић, Мирко Крлић, Гордана Чомић и Божидар Делић било је речи о трансформацији косовских снага, односима Србије и САД и политици америчке администрације према Србији, положају Срба на КиМ и будућности дијалога Београда и Приштине.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4