17. децембар 2015. Скупштина Србије и Државна дума Руске Федерације успоставиле међупарламентарну комисију

17. децембар 2015. Скупштина Србије и Државна дума Руске Федерације успоставиле међупарламентарну комисију

Четвртак, 17. децембар 2015.

Скупштина Србије и Државна дума Руске Федерације успоставиле међупарламентарну комисију

Народна скупштина Републике Србије и Државна дума Федералне Скупштине Руске Федерације формирале су данас, 17. децембра у Москви међупарламентарну Комисију за сарадњу у циљу промовисања и продубљивања политичких, економских, социјалних и културних односа између две земље и одржале прво заседање. Такав вид сарадње Државна дума остварује још само са Кином, Индијом, Француском, Италијом, као и са неколико земаља њиховог окружења.


На првом заседању посланици разматрају актуелна питања – јачање политичких односа, питање европске безбедности и глобалне политике, Косова и Метохије, трговинско-економску сарадњу, сарадњу у области пољопривреде, енергетике, перспективу билатералних веза у области културе и просвете и сарадњу у међународним организацијама.

Рад Комисије отворили су председници два парламента Маја Гојковић и Сергеј Наришкин.

Гојковић је том приликом рекла да успостављање Међупарламентарне комисије, као следећи корак јачања сарадње, има за циљ да даље продуби и конкретизује сарадњу активирањем радних тела два парламента и нагласила да је то погодан модел за бављење великим бројем комплексних питања од заједничког интереса.

Гојковић је указала да је Србија својим унутрашњим реформама постигла политичку и економску стабилност, која је широко препозната у међународној заједници, и тиме је додатно ојачала своје могућности за унапређење билатералне и регионалне сарадње са свим партнерима, што је посебно важно имајући у виду изазове попут избегличке кризе и појава екстремизма и тероризма.

Говорећи о економској сарадњи, Гојковић је навела да обе стране теже унапређењу сарадње и у тој области, да су препознати велики потенцијали за будућност, посебно у областима инфраструктуре, енергетике, пољопривреде, туризма, као и у домену кредитно-финансијске сарадње.

Председница народне скупштине захвалила је на принципијелној и континуираној подршци Руске Федерације по питању Косова и Метохије.

На првом заседању Комисије учествују посланици Александра Ђуровић, Марија Обрадовић, Милован Дрецун, Александра Томић, Љубиша Стојмировић, Милорад Мијатовић, Дијана Вукомановић, Александар Мартиновић и Драгомир Карић.

Испред Државне думе учествују Иван Иванович Мељников, Алексеј Константинович Пушков, Михаил Васиљевич Јемељанов, Светлана Журова, Леонид Иванович Калашњиков, Вадим Валентинович Кумин, Виктор Јевграфјевич Шудегов, Виктор Михајлович Заварзин, Кирил Игоревич Черкасов.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
уторак, 20. октобар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја