10. април 2019. Чланови Посланичке групе пријатељства са Мађарском са делегацијом Посланичке групе пријатељства са Србијом Парламента Мађарске

10. април 2019. Чланови Посланичке групе пријатељства са Мађарском са делегацијом Посланичке групе пријатељства са Србијом Парламента Мађарске

Среда, 10. април 2019.

Састанак чланова Посланичке групе пријатељства са Мађарском са делегацијом Посланичке групе пријатељства са Србијом Парламента Мађарске

Председник Посланичке групе пријатељства са Мађарском Жарко Мићин пожелео је добродошлицу делегацији мађарског парламента и истакао да су односи две земље на историјски највишем нивоу, о чему сведочи и више одржаних заједничких седница две Владе и указао на предстојећу заједничку седницу која ће се одржати 15. априла у Суботици.


Упознао је делегацију са податком да Посланичку групу пријатељства са Мађарском чини 22 народна посланика и оценио да се узајамним посетама парламентараца може продубити међупарламентарна сарадња.

Мићин је изразио захвалност Мађарској на подршци коју пружа Србији на путу ка ЕУ нагласивши подршку мађарског парламента приликом отварања преговарачких поглавља.

Указао је на одличну трговинску размену која је последњих 10 година увећана за 86 одсто. Такође, мађарска улагања и инвестиције су у експанзији о чему сведочи и податак да је Мађарска на осмом месту у Србији по питању инвестиција. Осврнуо се на низ заједничких инфраструктурних пројеката, као што су пруга Београд–Будимпешта, Суботица–Сегедин и многи други.

Током састанка, Мићин је упознао делегацију Мађарске са проблемима са којима се суочавамо на Косову и Метохији. Указао је на противправне таксе од 100 одсто које је Приштина увела на производе који стижу из Србије и БиХ, као и на непоштовање Бриселског споразума, имајући у виду да је Србија испунила све одредбе Споразума, док Приштина није испунила једину своју обавезу, формирање Заједнице српских општина.

Ласло Нађ, председник Посланичке групе пријатељства са Србијом указао је на одличне односе две суседске земље и додао да постоји велики потенцијал за јачање сарадње у свим областима.

Влада Мађарске максимално подржава Србију на путу ка Европској унији, сматра да је Србији место у Европи и да је Србија стуб стабилности и мира Западног Балкана, поручио је Нађ. Указао је на спремност Мађарске да са Србијом подели позитивна искуства, али и све препреке са којима се и сама суочавала током процеса приступања ЕУ, како би Србија лакше и брже приступила овој заједници.

Током састанка обратио се и Љубомир Алексов, српски национални портпарол у Парламенту Мађарске, указао на податак да је последњих неколико година положај српске мањине у Мађарској знатно бољи и додао да су у буџету Мађарске знатно повећана средства за подршку нашој националној мањини. Такође, додао је да ће 25. маја ове године, у Сент Андреји бити освештан обновљени Српски црквени музеј и да ће том свечаном догађају присуствовати српски патријарх Иринеј и премијери две земље.

Састанку су присуствовали и народни посланици Жарко Богатиновић, Милија Милетић, Звонимир Ђокић, Милимир Вујадиновић, Огњен Пантовић и Арпад Фремонд.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 4. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја