26. фебруар 2019. Чланови Одбора за спољне послове у разговору са члановима Одбора за европске послове Парламента Републике Словачке

26. фебруар 2019. Чланови Одбора за спољне послове у разговору са члановима Одбора за европске послове Парламента Републике Словачке

Уторак, 26. фебруар 2019.

Састанак чланова Одбора за спољне послове са делегацијом Одбора за европска питања Парламента Републике Словачке

Заменица председника Одбора за спољне послове Дубравка Филиповски и чланови Одбора разговарали су данас, у Дому Народне скупштине са делегацијом Одбора за европска питања Парламента Републике Словачке, коју предводи Лубош Блаха, председник Одбора.


Заменица председника Одбора Дубравка Филиповски указала је на традиционално одличне свеукупне билатералне односе две земље и истакла да нема отворених питања,  о чему сведоче и узајамне посете високих званичника.

У току састанка разговарало се о европским интеграцијама Србије, дијалогу Београда и Приштине, о војној неутралности Србије, као и о статусу националних мањина обе земље.

Дубравка Филиповски је истакла да је стратешко опредељење наше земље придруживање Европској унији и да у Народној скупштини постоји већинска подршка питању европских интеграција. Заменица председника Одбора је истакла да Србија високо вреднује принципијелну подршку Словачке територијалном интегритету и суверенитету Србије и изразила захвалност на гласању те земље против пријема Косова у  УНЕСКО. Такав став говори о томе да Словачка поштује принципе међународног права и основних начела Уједињених нација, нагласила је Филиповски.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Филиповски је истакла да је Београд испунио све своје обавезе из Бриселског споразума, док Приштина  није испунила ни једну своју обавезу, а посебно ону најбитнију која се односи на формирање Заједнице српских општина.

Такође, указала је на кршење Резолуције 1244 СБ УН од стране привремених институција у Приштини формирањем тзв. војске Косова и увођењем противправних такси од 100 одсто на робу која стиже из Србије.

Делегација Парламента Републике Словачке интересовала се да ли Србија остаје  при ставу да и даље буде војно неутрална земља, а Филиповски је навела да је бомбардовање Србије 1999. године од стране НАТО-а оставило дуготрајне и озбиљне последице како по здравље људи тако и по животну средину у целом региону. С тим у вези, истакла је да је Србија спремна да сарађује са НАТО алијансом, али не и да буде члан истог савеза.

По питању статуса националних мањина обе државе, саговорници су се сложили да је он на јако високим нивоу, у рангу стандарда Европске уније, што додатно говори о узајамно добрим и пријатељским односима две земље.

Председник Одбора за европска питања Парламента Републике Словачке Лубош Блаха је навео да Словачка подржава Србију на путу ка ЕУ и додао да његова земља као члан ЕУ, Србији може да пренесе своја искуства из процеса преговора са Европском унијом и пружи стручну помоћ у преговарачким поглављима.

Поновио је да Словачка остаје привржена свом принципијелном ставу да не призна једнострано проглашену независност Косова.

Имајући у виду да је прошле године обележено 100 година од успостављања дипломатских односа који датирају још из времена бивше Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и бивше Чехословачке, саговорници су се сложили да је то додатни импулс продубљивању билатералних односа на свим нивоима.

На састанку је оцењено да би на обострану корист било интензивирање  узајамне посете парламентараца, у циљу јачања парламентарне сарадњи, а нарочито унапређење сарадње у области одбране, културе и економије.

Састанку су присуствовали и народни посланици Љиљана Малушић, проф. др Љубиша Стојмировић и Радослав Цокић.         Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4