10. април 2019. Састанак чланова Одбора за европске интеграције са делегацијом Посланичке групе пријатељства са Србијом Парламента Мађарске

10. април 2019. Састанак чланова Одбора за европске интеграције са делегацијом Посланичке групе пријатељства са Србијом Парламента Мађарске

Среда, 10. април 2019.

Састанак чланова Одбора за европске интеграције са делегацијом Посланичке групе пријатељства са Србијом Парламента Мађарске

Председник и чланови Одбора за европске интеграције Народне скупштине састали су се са делегацијом Посланичке групе пријатељства са Србијом Парламента Мађарске и том приликом разговарали о европском путу Србије и могућностима које пријатељски односи две земље могу да допринесу његовом убрзању.


Председник Одбора Ненад Чанак истакао је да је чланство у Европској унији стратешки спољнополитички циљ Србије, за шта, поред подршке владајућих и опозиционих народних посланика у парламенту, постоји и натполовична подршка међу грађанима.

„Зато веома ценимо што Мађарска истиче значај придруживања земаља Западног Балкана Европској унији“, истакао је Чанак, те упознао делегацију Мађарске са током преговора кроз статусе преговарачких поглавља, као и са проблемима са којима се, током година, Србија суочавала током тог процеса.

Чланица Одбора Душица Стојковић изразила је задовољство због, како је навела, одличне сарадње на нивоу политичких странака ФИДЕС и СНС и истакла да се она прелила на најширу политику сарадњу. Она је нагласила да грађани од успешне сарадње две земаља очекују и видљиве резултате, а они се огледају кроз отварање граничних прелаза између Мађарске и Србије 2019. године, као и кроз изградњу пруге Београд–Будимпешта.

Председник ПГП са Србијом Ласло Нађ рекао је да Србија има пуну подршку Мађарске на путу ка чланству у ЕУ и спремност Мађарске да са Србијом подели позитивна искуства, али и све препреке са којима се и сама суочавала током тог процеса, како би их спремно дочекали и лакше превазишли.

„Србија је у повољној ситуацији, јер на челу државе има коалицију која је свесна националних вредности, веома је важно да чувате своје националне ресурсе“, поручио је Нађ. Он је такође позвао посланике Народне скупштине да се увек са пуним поверењем обрате Мађарској и њеним партнерима, у циљу што квалитетније размене искустава и истакао да сарадња, осим политичке, треба да буде интензивна и на свим осталим нивоима, посебно на економском.

Током сусрета, члан Одбора Драган Шормаз апеловао је на мађарске колеге да након мајских избора у Европском парламенту учине заједнички додатни напор, како би земље Западног Балкана добиле могућност убрзаног приступања ЕУ.

Састанку су присуствовали и Гордана Чомић, Вера Јовановић, Весна Марковић и Звонимир Ђокић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
субота, 8. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја