7. новембар 2018. Састанак представника неформалне Зелене посланичке групе са Одбором за животну средину и ванредне ситуације Сталне конференције градова и општина

7. новембар 2018. Састанак представника неформалне Зелене посланичке групе са Одбором за животну средину и ванредне ситуације Сталне конференције градова и општина

Среда, 7. новембар 2018.

Састанак представника неформалне Зелене посланичке групе са Одбором за животну средину и ванредне ситуације Сталне конференције градова и општина

Чланови неформалне Зелене посланичке групе Нада Лазић, Јасмина Каранац, Гордана Чомић, Дијана Вукомановић, Дубравка Филиповски и Бранимир Јовановић одржали су радни састанак са члановима Одбора за заштиту животне средине и ванредне ситуације Сталне конференције градова и општина на тему: Препреке у спровођењу Закона о заштити животне средине на локалу.


Отварајући састанак, координаторка неформалне Зелене посланичке групе Нада Лазић истакла је значај повратних информација које народни посланици добијају од представника локалних самоуправа, које се односе на примену прописа из области заштите животне средине.

Саша Ђорђевић, председник општине Гаџин Хан и председник Одбора за заштиту животне средине и ванредне ситуације Сталне конференције градова и општина обавестио је присутне о томе да је овај Одбор Сталне конференције градова и општина веома активан и да је већ дефинисао одређене предлоге и смернице, када се ради о овој теми. Указао је и на проблеме које локалне самоуправе имају у спровођењу Закона о комуналним делатностима.

Ђорђе Станичић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина, истакао је да СКГО доприноси стварању адекватног правног оквира за деловање локалне самоуправе на заштити и унапређењу животне средине, превенцији и управљању ванредним ситуацијама, водећи рачуна да интереси јединица локалних самоуправа буду представљени у дијалогу са националним институцијама. СКГО настоји да утиче и на развој локалних капацитета за спровођење одговорне локалне политике у овим областима. Осврнуо се на измене и допуне Закона о локалној самоуправи из јуна ове године, истакавши активну улогу СКГО у процесу доношења овог закона (заједно са Министарством државне управе и локалне самоуправе, СКГО организовала је процес јавне расправе о нацрту овог закона у којем су учествовали представници великог броја градова и општина у Србији). Као важну измену, истакао је остваривање међуопштинске сарадње. Израђени су модели локалних аката које је потребно ускладити услед измене овог закона до краја године, првенствено Статута јединица локалне самоуправе. У сарадњи са Министарством, ради се на изради модела уговора о међуопштинској сарадњи у различитим областима, како би се помогло њено интензивирање у пракси, а организоваће се и регионалне обуке за све локалне самоуправе за практичну примену нових законских решења.

У дискусији која је уследила, представници локалних самоуправа указали су на проблеме са којима се суочавају (недостатак како финансијских, тако и кадровских капацитета). Дати су и примери међуопштинске сарадње на којима се ради како би се смањили ризици од природних катастрофа. Указано је на то да се у пракси, договори међу локалним самоуправама тешко постижу, нпр. када се ради о изградњи регионалне депоније, па је из тог разлога законом потребно прописати обавезу регионалног приступа у решавању оваквих питања. Истакнуто је да постоје велики проблеми када се ради о управљању отпадним водама и водоснабдевању пијаћом водом, због неодговорног понашања локалних самоуправа. Скренута је пажња на проблем који може настати у вези са квалитетом пијаће воде услед загађења водотокова отпадним водама, као и на проблеме на територији АП Војводина који се односе на исправност воде у бунарима, јер никада није рађено испитивање капацитета.

У наставку састанка, Иван Карић државни секретар у Министарству животне средине, упознао је присутне са током припрема Преговарачке позиције за Поглавље 27.

Реализацију састанка подржала је Канцеларија Програма Уједињених нација у Србији (УНДП) у оквиру пројекта "Јачање капацитета за унапређено спровођење међународних споразума из области заштите животне средине", који финансира Глобални фонд за животну средину (ГЕФ).Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
петак, 26. април
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја