7. април 2021. Председник Посланичке групе пријатељства са Краљевином Белгијом и амбасадор Краљевине Белгије у Београду

7. април 2021. Председник Посланичке групе пријатељства са Краљевином Белгијом и амбасадор Краљевине Белгије у Београду

Среда, 7. април 2021.

Састанак председника Посланичке групе пријатељства са Краљевином Белгијом и амбасадора Краљевине Белгије у Београду

Марко Парезановић, председник Посланичке групе пријатељства са Краљевином Белгијом састао се данас, у Дому Народне скупштине, са амбасадором Краљевине Белгије Њ.Е. Кунрад Адам са којим је разговарао о борби против пандемије корона вируса, интензивирању парламентарне сарадње, као и сарадње у области привреде и економије.


Марко Парезановић је упознао амбасадора са податком да Посланичку групу пријатељства са Белгијом чини 36 народна посланика и изразио наду да ће се, када се створе услови за то, наставити започета сарадња између парламентараца, у виду размене посета и искустава посланика две земље.

Парезановић је истакао да се Република Србија одговорно понела у борби против пандемије, да се процес вакцинације спроводи одлично и да су грађанима на располагању четири врсте вакцине. Нагласио је да је Србија пружила подршку и региону, омогућивши им вакцинисање у нашој земљи. Такође, додао је да је Србија једна од ретких земаља која је и страним дипломатама омогућила вакцинисање. У врло кратком времену изграђене су две Ковид болнице, у циљу збрињавања оболелих од Ковида 19 и пружања помоћи здравственом систему.

Такође, указао је да је Република Србија у 2020. години, када је цео свет захватила пандемија корона вируса, остварила најмањи пад БДП у Европи. Поред борбе против ове пошасти, Србија примарни значај даје и борби против организованог криминала.

Председник ПГП са Белгијом предложио је да се у наредном периоду одржи видео састанак чланова посланичких група пријатељства два парламента уз учешће амбасадора обе земље.

Такође, позвао је амбасадора Кунрада Адама да у скорије време посетити Чачак и Установу за дневни боравак деце, младих и одраслих са сметњама у развоју и инвалидитетом, што је амбасадор са задовољством прихватио.

Амбасадор Краљевине Белгије Њ.Е. Кунрад Адам је похвалио руководство Србије на успешном спровођењу процеса вакцинације и поздравио јучерашње вакцинисање председника Александра Вучића. Солидарност у имунизацији коју је Србија показала у региону, је пример добре праксе и за остале земље, оценио је амбасадор.

Сложио се са Марком Парезановићем да постоји простор за унапређење парламентарне сарадње, као и сарадње у области економије и привреде. Амбасадор је навео да је битно упознавање парламентараца као представника два народа. На тај начин привредни сектор и компаније могу добити информацију да је Србија привлачна и занимљива земља за инвестиције.

На састанку се разговарало о примени Кодекса понашања народних посланика, међустраначком дијалогу поводом предстојећих избора у Србији, као и о европском путу Србије.

Амбасадор Кунрад Адам је нагласио да је Белгија спремна да пружи подршку Србији ка чланству у Европској унији.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
петак, 23. април
  • 13.00 - видео састанак председника Одбора за спољне послове Народне скупштине са председником Одбора за спољне послове Доњег дома Парламента Италије (Дом Народне скупштине, Трг Николе Пашића 13, сала 2)

Цео календар догађаја