5. јун 2019. Председник и члан Одбора Миодраг Линта и Блажа Кнежевић, и Тамаш Бодеа саветник у Амбасади Мађарске

5. јун 2019. Председник и члан Одбора Миодраг Линта и Блажа Кнежевић, и Тамаш Бодеа саветник у Амбасади Мађарске

Среда, 5. јун 2019.

Састанак председника Одбора за дијаспору и Србе у региону са саветником у Амбасади Мађарске

Председник Одбора Миодраг Линта и Тамаш Бодеа саветник у Амбасади Мађарске разговарали су у Дому Народне скупштине о положају српске дијаспоре на простору Западног Балкана и односима Србије са земљама на Западном Балкану.


Тамаш Бодео задужен за питања регионалне политике испред Амбасаде Мађарске интересовао се за положај српске мањине у земљама региона и том приликом истакао да Влада Мађарске високо вреднује односе и сарадњу Србије и Мађарске, која је последњих година унапређена у свим областима.

Председник Одбора Миодраг Линта је оценио да су односи две земље на високом нивоу и да је одржавање заједничких седница двеју Влада, велики искорак за додатно унапређење сарадње. Такође, Линта је изразио захвалност мађарској влади на уздржаности приликом гласања за пријем ткз. Косова у УНЕСКО, као и уздржан став приликом одлуке Приштине о формирању тзв. војске Косова. Линта је указао на тежак положај српског становништва на Косову и Метохији и истакао да је потребна јача реакција међународне заједнице на потезе Приштине.

Током састанка, Линта је упознао саговорника са положајем српске националне мањине у свих осам држава региона. Указао је да је српска национална заједница посебно дискриминисана у Хрватској, Федерацији БиХ, Црној Гори и Албанији, а тежак положај је у Македонији и Словенији. Он је похвалио Мађарску и Румунију по питању поштовања националних интереса и права српске заједнице.

Миодраг Линта је навео да је Србија пример добре праксе по питању поштовања положаја и остваривања права националних мањина у целој Европи, истичући да је наша земља признала 23 националне мањине и да су формирана 23 национална савета националних мањина као њихове кровне организације. Имајући у виду да Србија високо вреднује и уважава положај свих заступљених мањина, очекује и од осталих држава у региону да заузму исти став према нашем народу у региону, односно да поштују политику једнакости и реципроцитета.

Састанку је присуствовао и народни посланик Блажа Кнежевић и том приликом указао на одличне односе Србије и Мађарске који су на историјски највишем нивоу.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 4. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја