8. мај 2019. Састанак председника Одбора за дијаспору и Србе у региону са делегацијом српског радија „Младост“ из Швајцарске

8. мај 2019. Састанак председника Одбора за дијаспору и Србе у региону са делегацијом српског радија „Младост“ из Швајцарске

Среда, 8. мај 2019.

Састанак председника Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодрага Линте са делегацијом чланова и управе српског радија „Младост“ из Арауа из Швајцарске

Председник Одбора Миодраг Линта поздравио је госте и дао прилику гостима да изнесу своја мишљења о стању у српској заједници у Швајцарској.


Најпре су се скупу обратили Анђелка Красојевић, уредница српског радија „Младост“ и Зоран Јовановић члан радија „Младост“ и члан Управног одбора Матице исељеника и Срба у региону.

Подсетили су председника Одбора и учеснике скупа на податак да је српски радио „Младост“ основан пре 22 године, да је непрофитна организацији која има за циљ неговање српског језика и ћириличног писма. Истакли су да се радио емисија емитује сваког четвртка у термину од 20.00 до 21.00 час и да су кроз емисију заступљене теме из свих сфера друштвеног живота. Такође, навели су да радио нема националну, већ кантоналну фреквенцију, али да се у последње време ,захваљујући интернету и друштвеним мрежама, радио „Младост“ слуша широм Европе и успешно сарађује са другим миграционим радио станицама из целог света.

Анђелка Красојевић говорила је на тему допунске наставе коју похађају српска деца и истакла да се у последње време смањује број деце заинтересоване за наставу. Истакла је да је за децу предвиђена допунска настава у трајању од три школска часа недељно и да разред чини око двадесеторо деце мешовитог узраста (од 1. до 8. разреда). Од посебне важности је да Србија, односно Министарство спољних послова предложи свог кандидата за координатора допунске наставе, јер на тај начин координатор има мандат да аплицира за разне пројекте, како то успешно раде и друге миграционе групе. У том случају, швајцарска влада обезбеђује новчана средства за поменуте пројекте, која су од великог значаја за квалитетније образовање наше деце.

На тему наталитета говорили су др Братислав Миловановић, председник удружења, и Станко Лакић, координатор удружења „Колевка“ .

Они су изнели податак да се последњих година бележи све већи број људи који мигрирају из Србије и да пад наталитета представља озбиљан проблем за целу државу.

Истакли су да подизањем свести становништва, а нарочито младе популације, и сарадњом са релевантним институцијама треба радити на решавању проблема беле куге.

На састанку је било речи и о изналажењу лакшег система гласања наших сународника из дијаспоре, са предлозима да се омогући гласање путем интернета или слањем гласачких листића поштом.

Председник Одбора Миодраг Линта се захвалио на опширном излагању и истакао да ће овај одбор предузети све мере које су у његовој надлежности. Линта је навео да се Одбор пре свега, бави очувањем, јачањем и повезивањем матичне државе са Србима у региону и дијаспори. Јако је битно неговање културног и националног индетитета, јединства и слоге српског народа, закључио је Миодраг Линта.

Током састанка обратиле су се Милица Петровић и Снежана Милановић, активисткиње радија „Младост“, и Радоје Блажић, члан удружења „Златна Нота“.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 4. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја