3. октобар 2019. Састанак потпредседника Народне скупштине Ђорђа Милићевића са делегацијом Ханти-Мансијског аутономног региона Русије

3. октобар 2019. Састанак потпредседника Народне скупштине Ђорђа Милићевића са делегацијом Ханти-Мансијског аутономног региона Русије

Четвртак, 3. октобар 2019.

Састанак потпредседника Народне скупштине Ђорђа Милићевића са делегацијом Ханти-Мансијског аутономног региона Русије

У Дому Народне скупштине одржан је састанaк потпредседника Народне скупштине Ђорђа Милићевића и делегације Ханти-Мансијског аутономног региона Русије, на ком се разговарало о унапређењу привредне сарадње.


На почетку састанка, потпредседник Милићевић поздравио је у име председнице Народне скупштине, у име чланова Посланичке групе пријатељства са Русијом и у своје лично име руску делегацију.

Милићевић је подсетио да је прошле године обележено 180 година од успостављања дипломатских односа две земље.

Он је нагласио да посебан подстицај одличним односима наших земаља доприносе и два сусрета председника Србије Александра Вучића и председника Русије Владимира Путина током ове године.

Потпредседник Народне скупштине указао је на изузетно добре и развијене билатералне односе на свим пољима, истакавши блискост односа између два народа, заснованог на традиционалном пријатељству и узајамном поштовању.

Ђорђе Милићевић је указао на одличну сарадњу два парламента, о чему сведочи и рад Комисије за сарадњу Државне Думе Федералне скупштине Руске Федерације и Народне скупштине, као и подршка које руска и српска делегација пружају једна другој у свим међународним организацијама где имају своје представнике.

„Такође ћу изразити задовољство због повратка руске делегације у Парламентарну скупштину Савета Европе, за шта се залагала и наша делегација“, рекао је потпредседник Милићевић. „О сарадњи два парламента додатно говори и податак да је Посланичка група пријатељства са Русијом најбројнија и чини је 134 народна посланика“, навео је потпредседник.

Он се захвалио на принципијелном ставу Русије по питању очувања територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, као и на ставу Русије да самопроглашена држава Косово не може да постане део међународних организација. „Високо вреднујемо подршку Русије да се кроз дијалог Београда и Приштине дође до прихватљивог и задовољавајућег решења за обе стране“, нагласио је Милићевић.

Потпредседник Народне скупштине истакао је да ће Русија у Србији увек имати искреног пријатеља и да се наша земља никада неће сврстати у ред земаља које ће увести санкције Руској Федерацији и руском народу. Када је реч о привредној сарадњи, Ђорђе Милићевић је истакао да добри политички и пријатељски односи две државе представљају основ за продубљивање сарадње. Он је навео да Русија има велики економски утицај у нашој земљи, али је и нагласио да је Србија заинтересована за додатно присуство руског капитала и инвестиција.

Губернатор Ханти-Мансијског аутономног округа - Југре и шеф делегације Комарова Наталија Владимировна сложила се са Милићевићем да су односи две земље на изузетном нивоу и изразила задовољство радом српског парламента. Упознала је потпредседника са реализованим пројектима и активностима, нагласивши значај унапређивања свеобухватне сарадње, нарочито у области привреде.

На крају састанка, саговорници су оценили да високи званичници двеју земаља представљају глас народа, и да у том смислу Србија и Русија имају широко подударање ставова у већини међународних питања. Такође, сложили су се да постоји простор за додатно унапређење сарадње у области војске, полиције, безбедности, науке и образовања, указујући и на значај регионалне сарадње.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
недеља, 19. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја