5. фебруар 2019. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић у разговору са генералном секретарком Регионалног савета за сарадњу Мајлиндом Брегу

5. фебруар 2019. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић у разговору са генералном секретарком Регионалног савета за сарадњу Мајлиндом Брегу

Уторак, 5. фебруар 2019.

Састанак потпредседника Народне скупштине Верољуба Арсића и генералне секретарке Регионалног савета за сарадњу Мајлинде Брегу

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић састао се данас, у Дому Народне скупштине, са Мајлиндом Брегу и том приликом јој упутио честитке у име председнице Народне скупштине и у своје лично име на избору за генералног секретара Регионалног савета за сарадњу.


На почетку састанка, Арсић је нагласио да је Народна скупштина у Парламентарној скупштини Процеса сарадње у Југоисточној Европи до сада имала добру сарадњу са Регионалним саветом за сарадњу и његовим експертима и изразио наду да ће се добра сарадња наставити и у будућем периоду. Истакао је да Влада РС и Народна скупштина потврђују приврженост Републике Србије изградњи демократског друштва, заснованог на владавини права, поштовању људских и мањинских права, принципима тржишне економије и изградњи државних институција у складу са критеријумима за приступање ЕУ.

Арсић је нагласио да је стратешко опредељење Републике Србије придруживање Европској унији и додао да у Народној скупштини постоји већинска подршка том питању. Упознао је саговорнике са податком да је Србија отпочела преговоре 2014. године и да су 2015. отворена прва преговарачка поглавља. До сада је отворено 16 преговарачких поглавља, од којих су два привремено затворена, рекао је Арсић.

Потпредседник Арсић је упознао генералну секретарку са спроведеним активностима Народне скупштине у процесу приступања РС Европској унији и истакао значај сарадње са цивилним друштвом, стручном јавношћу кроз Национални конвент о Европској унији, који координира Европски покрет у Србији. Национални конвент окупља преко 700 невладиних организације са територије Србије, које покривају све области које су предмет преговора и од изузетне је важности за сам овај процес.

Генерална секретарка Регионалног савета за сарадњу Мајлинда Брегу се захвалила на овако исцрпном извештају и навела да се она последњих година, као председник Одбора за европске интеграције у албанском парламенту бавила питањима Западног Балкана и да су проблеми са којима се суочавају парламенти Западног Балкана подједнаки. Навела је да РСС пружа подршку Парламентарној скупштини Процеса сарадње у Југоисточној Европи, с тим да се њихов рад више заснива на сарадњи са извршном влашћу у ПСЈИЕ, а нарочито кроз подршку четири области као што су дигитализација, трговинска сарадња, инвестиције и мобилност.

Саговорници су разговарали о предстојећој конференција на тему „Дигиталне технологије“, која ће се одржати у априлу ове године, чији ће домаћин бити Београд.

На конференцији ће учешће узети премијери и министри спољних послова земаља у региону. Такође, саговорници су разговарали о предлозима за већу мобилност и повезивање у региону, кроз укидање роминга и признавање диплома.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
уторак, 22. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја