18. децембар 2018. Учесници састанка

18. децембар 2018. Учесници састанка

Уторак, 18. децембар 2018.

Састанак ПГП са Немачком и посланика Бундестага

Чланови Посланичке групе пријатељства са Немачком и посланик немачког Бундестага Кристијан Хазе, састали су се у Дому Народне скупштине и том приликом разговарали о могућностима за унапређење међупарламентарне сарадње, али и осталим актуелним темама као што су хуманитарна криза на Косову и Метохији и ток евроинтеграција Србије.


Председница Групе пријатељства Весна Марковић истакла је да је досадашња сарадња два парламента добра, али да постоји простор за додатну надградњу и продубљивање комуникације, посебно на нивоу одбора и група пријатељства. Она је истакла да спољнополитички циљ Србије број један остаје чланство у Европској унији и да подршка за то, поред проевропски орјентисаног парламента, постоји и у надполовичном проценту становника Србије.

„Ако узмемо у обзир утицај и значај Бундестага приликом пријема чланица у Европску унију, као и при отварању нових преговарачких поглавља, треба ставити акценат на међупарламентарну сарадњу, посебно на нивоу одбора за европске интеграције Бундестага и Народне скупштине“, истакла је Марковић.

Хазе се сложио са председницом ПГП да је сарадња и континуиран разговор парламентараца од изузетне важности, посебно узевши у обзир да парламенти нису продужене руке влада, већ тела која их контролишу. Хазе је подржао напоре Србије на њеном европском путу, говорећи о значају придруживања тој заједници, као месту које доприноси миру, слободи и благостању.

Са детаљима тока преговара са ЕУ посланика Бундестага упознала је чланица ПГП са Немачком и чланица Одбора за европске интеграције Душица Стојковић. Она је нагласила да је до сада отворено 16 преговарачких позиција, да су две привремено затворене, а да је 10. децембра Србија од припремљених седам, отворила два нова поглавља. Стојковић је изразила бојазан да би стрпљење грађана могло да упадне у клопку предугих преговора са Европском унијом и изразила наду да ће се наставак преговора водити задовољавајућом динамиком. Она је указала и на хуманитарну кризу која потреса Косово и Метохију након одлуке Приштине да уведе стопостотне таксе на српске производе на том делу територије. Посебно је истакла забрињавајуће стање у два клиничка центра која су остала без залиха лекова и кисеоника, те замолила посланика Бундестага да са тим информацијама упозна и своје колеге у парламенту.

Хазе је изразио наду да ће Београд и Приштина наћи снаге за наставак преговора, који су услов за стабилизацију стања.

Састанку су присуствовали Гордана Чомић, Владимир Ђурић, Нада Лазић и Елвира Ковач.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
четвртак, 2. април
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја