26. август 2016. Састанак Одбора за европске интеграције и посланице Бундестага

26. август 2016. Састанак Одбора за европске интеграције и посланице Бундестага

Петак, 26. август 2016.

Састанак Одбора за европске интеграције и посланице Бундестага

Чланови Одбора за европске интеграције састали су се, у Дому Народне скупштине, са посланицом Бундестага Ирис Еберл, чланицом Одбора за питања Европске уније. Састанак је отворила председница Одбора Мариника Тепић која је немачкој парламентарки пожелела добродошлицу и захвалила на континуираној подршци коју Немачка пружа Србији на путу ка чланству у Европској унији.


Тепић је истакла важност улоге Одборa за европске интеграције у разматрању предлога преговарачких поглавља које добија од Владе Републике Србије, као главног преговарача у процесу евроинтеграција. Такође, подсетила је на значајан корак који је начињен отварањем преговарачких поглавља 23 и 24 и изразила наду да ће, у складу са реалистичним погледом на тренутак и ситуацију, за време председавања Републике Словачке Саветом Европске уније, бити отворена и поглавља 5, 20, 25 и 26, од којих би последња два брзо могла бити и затворена. Она се осврнула на мигрантску кризу, као акутну и глобалну тему, истичући да јој је Србија солидарно приступила, као и да је спремна да солидарно учествује у њеном даљем решавању.

Посланица Бундестага Ирис Еберл, захвалила се на добродошлици и истакла да је почаствована великим одзивом народних посланика на састанак. Изразила је задовољство значајном присутношћу немачких компанија у Србији, у шта се, како је истакла, и сама уверила на путу кроз Србију. „То ме чини веома срећном, јер ми показује да је Немачка нашла свој интерес да инвестира у Србији, а да у исто време допринесе запошљавању домаћег становништва“, истакла је Еберл. Такође је изразила уверење да ће се, након отварања преговарачког поглавља 23, услови за стране инвестиције додатно унапредити у Србији.

Еберл је нагласила да се Одбор за европска питања Бундестага, чији је члан, труди да увек буде објективан, и да као такав жели да види Србију у Европској унији, те је препоручила интензивирање сарадње два одбора, како би сугестије и препоруке Србије добиле још шири простор примене.

У дискусији су учествовали и Весна Марковић, Владимир Орлић и Елвира Ковач. Марковић је истакла да је од великог значаја да се разговара о свим актуелним темама, те навела да би их требало проширити и на питање борбе против тероризма, који је добио глобалне размере. Владимир Орлић поздравио је посланицу Бундестага у име Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање, чији је председник. „Можете бити уверени да убедљива већина, и посланика и грађана, подржава приступање Европској унији у светлу поруке којом је поздрављено и отварање преговарачких поглавља, поруке да се Србија враћа кући“, истакао је Орлић.

Еберл је обавестила присутне да је у име свог Одбора именована за известиоца за националне мањине, те да је током посете Србији била у прилици да се састане са немачком националном мањином, у којој су изразили задовољство условима које, као национална мањина, уживају у Србији. Елвира Ковач, у име народних посланика мањинске странке, упознала је Еберл са оснивањем националних савета националних мањина и активностима које је Влада спровела у циљу унапређења сарадње са националим мањинама.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
четвртак, 23. јануар

Цео календар догађаја