Уторак, 1. октобар 2013.

Саопштење за јавност из Кабинета председника Народне скупштине

Седнице Народне скупштине воде се у складу са Пословником, а председник Народне скупштине стара се о доследној примени Пословника, што је увек до сада било потврђивано одлукама Народне скупштине. Због тога сматрамо да су изјаве Захарија Трнавчевића потпуно неутемељене и политички су мотивисане да би се нанела штета председнику Народне скупштине Републике Србије.


Никада раније чланови Владе нису толико често долазили у Народну скупштину и одговарали на питања свих народних посланика, те је потпуно јасно да тврдње Захарија Трнавчевића нису истините.

Подсећамо да је посланичко питање могуће поставити министру или Влади у писаном облику свакога дана, без обзира да ли је седница у току или не, а народни посланици сваког уторка и четвртка имају право да поставе питања у директном телевизијском преносу свим носиоцима јавних функција. Истовремено, подсећамо да је председник Парламента дозвољавао посланику Трнавчевићу да се обрати Народној скупштини много чешће него што су то чинили други самостални народни посланици.

Нажалост, телевизијски наступи су појединим посланицима важнији од саме суштине, дневног реда пленума и активног учешћа у раду парламента.

Народни посланик Захарије Трнавчевић присуствовао је само на 33 од 137 радних дана заседања. Занимљиво је да се у просеку на седницама задржавао највише два сата, а евидентирано је и његово присуство од минут и 39 секунди на једној од седница. Наведене податке могуће је у сваком тренутку добити од Службе Народне скупштине и они се воде од почетка сазива парламента.

Несумњиво је да Трнавчевић, као што је и сам рекао, веома често има важнијих послова од седница Народне скупштине, али га то не спречава да прима пуну плату, поред пензије и седнице Народне скупштине користи за личну промоцију. Упућујемо Захарија Трнавчевића да поступак разрешења председника Народне скупштине може покренути у складу са Пословником и Законом о Народној скупштини, а уколико му је потребно тумачење ових одредби, Кабинет председника стоји му на располагању.


Београд.1.10.2013. годинеПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5