Петак, 19. јун 2020.

САОПШТЕЊЕ

Надзорни одбор за спровођење општег надзора над поступцима политичких странака, кандидата и средстава јавног обавештавања, у оквиру својих надлежности утврђених законом, одржао је до сада шест редовних седница. На седницама су разматрана питања у вези са поступањем релевантних субјеката у току изборних активности.


У том смислу, редовно су анализирани извештаји РЕМ-а о надзору пружалаца медијских услуга током предизборне кампање (шест пресека закључно до 5. јуна 2020. године).

Такође, разматрани су сви приспели дописи којима су се Надзорном одбору обраћале или политичке странке или органи цивилног друштва, а којима су указивали на одређено поступање субјеката изборног процеса (примера ради: Покрет обнове Краљевине Србије, Транспарентност Србије и др.) Поводом тих дописа Надзорни одбор је издавао препоруке или саопштења који су имали за циљ да унапреде поступање политичких странака и кандидата у току избора.

Надзорни одбор је комуницирао и са представницима међународних организација, Тањом Фајон и Владимиром Билчиком, члановима делегације Европског парламента у међустраначком дијалогу у Народној скупштини, као и представницима ОДХИР-а. У тим контактима који су се у условима епидемије одвијали путем видео линк-а упознати су са искуствима у раду Надзорног одбора, најчешћим питањима и проблемима на које је наилазио Надзорни одбор или на које су указивали субјекти учесници изборног процеса.

Одређена пажња посвећена је и постојећим нормативним решењима који регулишу надлежности овог одбора, међусобним односима са другим државним органима који учествују у изборима и предлозима за унапређење рада Надзорног одбора и уопште активности различитих субјеката који учествују у изборном процесу.

О свим важним искуствима која су стечена у току рада, Надзорни одбор ће сачинити и предати Народној скупштини детаљан извештај који ће моћи корисно да послужи не само за унапређење рада Надзорног одбора, него и целокупног изборног процеса, и у крајњој линији демократизацији укупних односа у Србији.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3
петак, 23. фебруар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја