Среда, 18. јул 2007.

Разговор председника одбора за европске интеграције и за иностране послове са аустријским министром одбране

Председници одбора за европске интеграције и за иностране послове Народне скупштине Републике Србије Милош Јевтић и Драгољуб Мићуновић примили су данас у Дому Народне скупштине министра одбране Републике Аустрије Норберта Дарабоша, који борави у званичној посети Републици Србији.Председници одбора за европске интеграције и за иностране послове Народне скупштине Републике Србије Милош Јевтић и Драгољуб Мићуновић примили су данас у Дому Народне скупштине министра одбране Републике Аустрије Норберта Дарабоша, који борави у званичној посети Републици Србији. Разговорима је присуствовала делегација Министарства одбране Републике Србије.

У разговорима је било речи о прикључењу Србије Европској унији, питању Косова и Метохије и сарадњи са Хашким трибуналом.

Изражавајући пуну подршку Аустрије прикључивању Србије и региона западног Балкана Европској унији, министар Дарабош се посебно интересовао за наредне кораке које ће наша земља предузети у том циљу. Он је оценио да Србија добро обавља послове везане за прикључење ЕУ и истакао да ће у томе имати пуну подршку аустријске Владе и Парламента.Министар Дарабош се такође интересовао за наше виђење решења будућег статуса Косова и Метохије, као и сарадње са Хашким трибуналом.

Председник Одбора за европске интеграције Милош Јевтић нагласио је да ће Србија остати верна свом европском путу и да се, после застоја у преговорима, предузимају мере како би се са наше стране обезбедили сви услови за закључење Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ до краја ове године, као и да током 2008. године добијемо статус земље-кандидата за чланство у ЕУ. Он је изнео очекивање да ће формирање Националног савета за безбедност допринети окончању сарадње са Хашким трибуналом.

Јевтић је указао да је веома важно што је Брисел одвојио питања наших европских интеграција од решавања будућег статуса Косова и Метохије. С тим у вези, истакао је да је питање Косова унутрашњи проблем Србије, али се тиче и Европе и безбедности региона, и да стога треба пронаћи компромисно, избалансирано решење које ће задовољити обе стране.

Председник Одбора за иностране послове Драгољуб Мићуновић је истакао да ће Народна скупштина Србије у наредном периоду интензивирати законодавну активност, с циљем бржег усаглашавања домаћег законодавства са законодавством Европске уније.Осим тога, како је рекао, у току су реформе у области економије и правосуђа, као и реформе институција, међу којима Војске и служби безбедности.

Мићуновић је рекао да досадашњи преговори о будућем статусу Косова и Метохије нису успели, као и да у даљим преговорима, у оквиру Савета безбедности УН мора да се нађе одрживо решење које ће допринети миру и безбедности у дужем периоду.

Председник Мићуновић је подсетио на значај Повеље УН којом су установљени темељни принципи о неповредивости граница, нагласивши да би њихово нарушавање у овом случају представљало велики ризик.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
субота, 6. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја