Четвртак, 27. септембар 2007.

Разговор о положају мањина у Војводини и источној Србији

Чланови Сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе, са шефом делегације Милошем Алигрудићем на челу, састали су се данас у Дому Народне скупштине са известиоцем ПС СЕ за положај мањина у Војводини и источној Србији Јиргином Херманом.Чланови Сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе, са шефом делегације Милошем Алигрудићем на челу, састали су се данас у Дому Народне скупштине са известиоцем ПС СЕ за положај мањина у Војводини и источној Србији Јиргином Херманом. Известилац Херман борави у нашој земљи од 26. до 28. септембра, а циљ његове посете је упознавање са положајем националних мањина у Србији, што ће послужити као основа за припрему извештаја који ће бити разматран на заседању ПС Савета Европе.

Износећи утиске након посете Тимочкој крајини, Херман је оценио да се чини много више у заштити права припадника националних мањина у Војводини него етничке групе Влаха у источној Србији. Он је оценио да би држава требало да помогне њиховој афирмацији, преко Националног савета Влаха, посебно њиховог писаног језика. Шеф наше делегације у ПС СЕ Милош Алигрудић истакао је држава Србија чини све да се омогући поштовање индивидуалних људских права на највишем нивоу и да се сваком човеку призна право да се изјасни о својој етничкој припадности.

Народни посланици Нинослав Димитријевић и Милетић Михајловић, припадници влашке етничке групе, нагласили су да се то питање последњих година непотребно политизује и намеће, као и да влашка етничка група не прихвата статус румунске националне мањине у Србији. Како су истакли, Власи су потпуно интегрисани у политички и економски живот земље у којој живе и деле судбину српског народа и припадника националних мањина у Србији. Власи имају једнаке шансе и високо су заступљени у политичком животу источне и југоисточне Србије, на пример у Неготину, Бору, Петровцу и у другим местима. Они су, пре свега, заинтересовани за очување своје културне традиције и обичаја, рекли су народни посланици.

Чланови наше делегације указали су да је неравномеран развој појединих делова Србије, посебно њеног источног дела, разлог ниске запослености и стандарда становништва, али да се чини све да се убрза економски развој овог региона.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 24. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја