25. октобар 2018. Чланови Радне групе за прикупљање чињеница и доказа у расветљавању злочина над припадницима српског народа и осталих националних заједница на Косову и Метохији са представницима амбасада и међународних организација у Београду

25. октобар 2018. Чланови Радне групе за прикупљање чињеница и доказа у расветљавању злочина над припадницима српског народа и осталих националних заједница на Косову и Метохији са представницима амбасада и међународних организација у Београду

Четвртак, 25. октобар 2018.

Радна група за прикупљање чињеница и доказа у расветљавању злочина над припадницима српског народа и осталих националних заједница на Косову и Метохији презентовала рад представницима међународних организација и амбасада у Београду

Чланови Радне групе за прикупљање чињеница и доказа у расветљавању злочина над припадницима српског народа и осталих националних заједница на Косову и Метохији презентовали су данас представницима амбасада и међународних организација у Београду резултате досадашњег рада и затражили од оних организација које поседују документацију о злочинима да је ставе на располагање ради наставка рада на њиховом расветљавању.


Након презентације, председавајући Радне групе и председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун и члан Радне групе и председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије Вељко Одаловић изјавили су да очекују да се архиве међународних представника, посебно оних контигената КФОР-а који су имали пун мандат на КиМ, отворе и ставе у функцију тражења несталих лица и прикупљања доказа о почињеним злочинима.

Милован Дрецун навео је да је Радна група на презентацију позвала представнике амбасада САД, Велике Британије, Француске, Немачке и Италије, као представнике држава које су у оквиру КФОР-а биле одговорне и располажу одређеном документацијом која је неопходна за наставак рада.

„Веома сам непријатно изненађен што се позиву нису одазвали представници амбасада Велике Британије, Француске и Италије, као и представници канцеларија у Београду Савета Европе, Делегације ЕУ и НАТО војне канцеларије. Обавеза свих нас у јавном послу је, што је и цивилизацијско достигнуће, да се расветле злочини који су почињени и да се утврди ко је одговоран за њих“, изјавио је Дрецун.

Он је истакао да је Радна група формирала јединствену и прецизну базу података о почињеним злочинима на територији КиМ од 1998. до 2000. године, што је у складу са мандатом који има специјализовано тужилаштво, као и да је обрадила укупно 1.630 догађаја и 3.573 документа за две оперативне зоне, Дреница и Дукађини.

„То је документација којом се доказује организациона структура терористичке ОВК, што је битно за утврђивање командне одговорности, а коју смо предали специјализованом тужилаштву. Показали смо да међународно присуство на КиМ располаже информацијама и документацијом на основу које могу да се утврде догађаји који још нису расветљени“, изјавио је Дрецун.

Вељко Одаловић, члан Радне групе и председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије навео је да је Радне група припремила неколико десетина примера да архиве КФОР-а, ОЕБС-а, УНМИК-а, ЕУЛЕКС-а и Хашког трибунала постоје и да су данас представницима међународне заједнице презентовали њихова документа.

„Недопустиво је да постоје нерасветљени случајеви. Акценат је стављен на то да представници амбасада позову своје војне структуре, да оне који су имали одговорност у оквиру контигената КФОР-а прегледају своје архиве и ставе их у функцију, јер информације о несталима траже породице и Срба и Албанаца“, истакао је Одаловић.

Он је изразио уверење да ће многи ови случајеви добити епилог на суду, јер је успостављена директна командна одговорност ОВК и најавио рад на још пет оперативних зона.

„Ми нећемо ћутати над овим и очекујемо пуну подршку и помоћ да се архиве које постоје, па и оне у Хашком трибуналу, отворе, како би се дошло до докумената који могу да расветле конкретне случајеве“, поручио је Одаловић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
среда, 19. фебруар

Цео календар догађаја