25. март 2015. Презентација Годишњег извештаја ГСА о стању људских права ЛГБТ особа у Србији за 2014. годину

25. март 2015. Презентација Годишњег извештаја ГСА о стању људских права ЛГБТ особа у Србији за 2014. годину

Среда, 25. март 2015.

Представљен Годишњи извештај Геј стрејт алијансе о стању људских права ЛГБТ особа у Србији за 2014. годину

У Дому Народне скупштине представљен је Годишњи извештај Геј стрејт алијансе о стању људских права ЛГБТ особа у Србији за 2014. годину.


Присутнима се обратио потпредседник Народне скупштине мр Игор Бечић који је рекао да је Народна скупштина поставила законодавни оквир и основала независна тела чиме је загарантована заштита људских права и права најугроженијих категорија становништва.

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић навела је да свака различитост, па и по питању сексуалне оријентације и родног идентитета, не сме да буде повод за дискриминацију истичући да то питање превазилази оквир мањинске заједнице и утиче на све нас.

Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је да МУП неће дозволити угрожавање људских права и слобода ниједне мањинске групе нашег друштва и да Србија не сме бити плодно тле за ширење мржње према особама другачије сексуалне оријентације. Стефановић је посебно истакао да је МУП обезбедио услове за несметано одржавање Параде поноса 2014. године.

Председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић указао је на значај међусекторске сарадње и јачања свести људи о положају и правима ЛГБТ заједнице у Србији. Напредак у борби против дискриминације је видљив, навео је Омеровић, али је додао да је потребно да друштво уложи додатне напоре у бори против говора мржње и охрабри жртве насиља да се обраћају надлежним институцијама ради заштите.

Присутнима су се обратили и амбасадор Велике Британије у Београду Њ.Е. Денис Киф и шеф политичког одељења Делегације ЕУ у Србији Лука Бјанкони који су указали да дискриминација ЛГБТ популације постоји у земљама Европске уније, али да државе треба да санкционишу сваки вид насиља према припадницима најугроженијих мањинских група. Они су похвалили реформску политику Владе Србије и изразили уверење да ће се и даље радити на унапређењу положаја ЛГБТ популације.

Најважније закључке Извештаја представили су председник ГСА Лазар Павловић, извршна директорка ГСА Мирјана Богдановић и адвокат ГСА Александар Оленик.

У Извештају се, између осталог, наводи да су у 2014. години забележени помаци у области заштите људских права ЛГБТ особа, међу којима се издваја успешно одржавање Параде поноса. Забележен је и напредак у односу политичких фактора и државних институција према ЛГБТ заједници.

Иако у 2014. године није забележен пораст насиља и дискриминације према ЛГБТ особама у односу на 2013, повећан је број случајева насиља у породици и партнерског насиља у истополним везама.

У Извештају се оцењује да је образовни систем, који треба да има круцијалну улогу у повећању толеранције и прихватања различитости, и даље инертан, а да је медијска слика о ЛГБТ популацији видљиво побољшана у претходних неколико година.

Према извештају Поверенице за заштиту равноправности, ЛГБТ популација је група према којој је најизраженија социјална дистанца већинског дела друштва, наводи се у Извештају.

Презентацији Извештаја присуствовали су представници Народне скупштине, извршне власти, међународних организација и цивилног друштва и медија.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31