Петак, 6. март 2015.

Представљена Женска платформа за развој Србије

У Палати Србије, данас је, представљена Женска платформа за развој Србије, у оквиру које су дефинисани развојни циљеви у различитим областима друштвеног живота, како би се правац развоја усмерио ка побољшању квалитета свакодневног живота жена и мушкараца у Србији, у периоду 2014-2020.


Координаторка Женске парламентарне мреже у Народној скупштини Републике Србије и народна посланица Стефана Миладиновић на отварању скупа истакла је да свака савремена демократија стоји на темељима једнакости, а да је родна равноправност најважнији тест једнакости и правде у друштву. Такође, навела је и да је за нашу земљу, која као стратешко опредељење има Европски пут веома важан развој политике једнаких могућности. У оквиру за формулисање Женске платформе посебно место добила је управо Женска парламентарна мрежа, која је по речима координаторке успела за свега две године, колико постоји, да покаже потпуно нову слику политичке стварности, где су чланице успеле да идеолошке раличитости истакну само као предност умрежавања. Овом приликом истакнути су и неки од резултата Женске парламентарне мреже, а најзначајнији су свакако одржавање две националне конференције, из којих је произишло формирање преко 50 одборничких мрежа у Србији, и одржавање Конференције парламентарки Југоисточне Европе, која је одржана пре три дана у Београду и где је учествовало преко 25 парламентарки из 12 земаља.
На представљању Женске платформе за развој Србије учествовале су и народне посланице и чланице Женске парламентарне мреже Дијана Вукомановић, Дубравка Филиповски и Гордана Чомић. Вукомановићева је истакла да се перцепција моћи жена мења, Дубравка Филиповкси је позвала све парламентарке и парламентарце да потпишу Женску платформу, док је Гордана Чомић навела да Женска платформа треба да постане саставни део свих програма политичких странака.
Између осталих, у раду су учествовали народна посланица и чланица Женске парламентарне мреже Аида Ћоровић и председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић.
Платформа је настала као резултат конференције на Палићу, одржане крајем 2014. године, која је окупила велики број ангажованих жена на јавним пословима из различитих институција, парламената, академске заједнице, цивилног друштва, приватног сектора, политичких партија, синдиката и медија.
Организатор скупа је Фондација Фриедрицх Еберт, уз подршку Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3
петак, 23. фебруар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја